Basarene ved Vår Frelsers kirke/Domkirken i Oslo ble reist i årene 1840-59 etter tegninger av Stadsconducteur Christian Heinrich Grosch (1801-1865). Her finner vi også tre fontener med tilhørende skulpturer av ukjente kunstnere. Alle er støpt i sink, som er rimeligere, men også mindre holdbart enn bronse.

Den trolig eldste av dem er kjent som Rebecca, etter beretningen vi finner i 1. Mosebok 24 om Abrahams tjener (identifisert som Eliezer), Rebecca og hennes vannkrukke. Som kjent ble hun gift med patriarken Isak, og ble mor til Esau og Jacob. For et par år siden ble Rebecca fjernet, men heldigvis bare for konservering og restaurering, og er nå på plass igjen,

Kilden må være satt opp en gang etter at Severin Worm-Petersen (1857-1933) tok sitt bilde av krysset Karl Johan/Dronningens gate en gang i 1899. Hun sitter nå litt til høyre for de to markisene i sentrum av bildet, hvor det også er bygget en trapp.

Fotografi i Byhistorisk samling,  Oslo Museum.

Pomona-fontenen ble skjenket Christiania by av et engelsk firma allerede i 1858, og ble etter hvert stilt opp på Skillebekk, omtrent der vi nå finner Anders Svors (1864–1929) Bølgen (1913) siden 1920. Pomona (romersk gudinne for hager og fruktdyrking) fikk sin nåværende plasering bak kirken så sent som i 1977.

(Alle fotografier, bortsett fra Worm-Petersens, ved Kaspar Hauser).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂