Nytt

Mer enn fire av ti kommuner har fått et nytt parti som sitt største etter årets lokalvalg. Men Arbeiderpartiet er fortsatt størst i flest kommuner.

150 kommuner, drøyt 42 prosent, skiftet farge i kommunevalget og fikk et nytt parti på toppen, viser en oversikt.

Senterpartiet topper ikke uventet lista. Partiet kapret 79 av kommunene som skiftet farge. 60 av disse var tidligere Arbeiderparti-kommuner, særlig i nord, blant dem Bardu, Båtsfjord og Målselv. I alt ble partiet størst i 129 kommuner, opp fra 83 i 2015.

Samtidig vil det fra 2020 være 72 færre kommuner i Norge, fra 428 i 2015 til 356 fra nyttår, som følge av kommunesammenslåingen. Årets valg fulgte de nye kommunegrensene

Flest til Ap

Arbeiderpartiet ble på sin side størst i 144 kommuner i årets valg, mot 242 i 2015.

Av kommuner som har skiftet farge, har 26 fått et nytt partikart med Ap på topp. 11 av disse er tidligere Sp-kommuner, mens Ap ble størst i flere av de nyopprettede kommunene i nord, som Tana, Sør-Varanger og Porsanger.

Høyre må på sin side tåle å miste om lag en av fire kommuner der partiet er størst, fra 60 i 2015 til 44 i år. Av disse er 15 nye, deriblant Bergen og Oslo og de mindre byene Tvedestrand og Grimstad.

SV størst i to

Frp ble størst i sju kommuner, mot tre i 2015. Av disse er fem nye, blant dem Ullensaker, Lindesnes og den nye kommunen Bjørnafjorden.

KrF ble størst i åtte kommuner, ned med én fra 2015, og fikk fem kommuner til å skifte farge: Skjervøy i nord, Fitjar i vest og Sokndal, Vegårshei og Kvinesdal i sørvest.

SV kapret i år førsteplassen i to kommuner, Nordkapp og Rauma, begge blant dem som har skiftet farge.

Også Venstre ble størst i to kommuner, Vanylven og den nyopprettede nabokommunen Stad på Vestlandet. Antallet er uendret fra 2015.

Bompengepartiet FNB ble størst i én kommune, nyopprettede Alver utenfor Bergen.