Nytt

Benjamin Netanyahu presenterer planen for Jordandalen i Ramat Gan, 10. september. Foto: Amir Cohen/Reuters/Scanpix

Benjamin Netanyahu varslet tirsdag at han vil innlemme Jordandalen i Israel, hvis han vinner valget neste uke. Palestinerne reagerte voldsomt. USA har ingen kommentar og sier det ikker snakk om noen endringer av status for deres vedkommende.

Det er konsensus i Israel om at Jordandalen er Israels førstelinje som aldri må bli evakuert. Men derfra til innlemming er det et skritt.

“There is one place where we can apply Israeli sovereignty immediately after the elections,” Netanyahu said, speaking with a map of the Jordan Valley on an easel next to him. “If I receive from you, citizens of Israel, a clear mandate to do so… today I announce my intention to apply, with the formation of the next government, Israeli sovereignty over the Jordan Valley and northern Dead Sea.”

Det bor ca 65.000 palestinere og 11.000 israelere i Jordandalen, ifølge B’Tselem.

Jordandalen utgjør ca en firedel av Vestbredden.

“This is the eastern shield that ensures that we will never return to being a country with a width of a few kilometers,” Netanyahu said of the area.

Netanyahu sa han vil la israelsk jurisdiksjon gjelde for 30 bosettinger, men at dette må komme senere.

Palestinernes Hanan Ashrawi reagerte kraftig:

“Netanyahu’s cheap pandering to his extremist racist base exposes his real political agenda of superimposing ‘greater Israel’ over all of historical Palestine & carrying out an ethnic cleansing agenda,” Hanan Ashrawi, a senior official in the Palestinian Liberation Organization, wrote on Twitter. “All bets are off! Dangerous aggression. Perpetual conflict.”

In comments to the AFP news agency, she said Israel’s application of sovereignty over the Jordan Valley would be a “total game changer.”

“He is not only destroying the two-state solution, he is destroying all chances of peace,” she said.

Observatører så på utspillet som et taktisk trekk i valgkampen. Bibi vil stjele stemmer fra partier som står til høyre for ham.

Bibi understreket at han ikke vil foreta seg noe uten Trumps godkjenning. Trump har flyttet ambassaden til Jerusalem og anerkjent Golanhøydene som israelske. Palestinerne mener USA ikke lenger kan fungere som mekler. Samtidig er det allment anerkjent at palestinerne selv har svekket sin stilling.

 

In election pitch, Netanyahu vows to annex Jordan Valley right away if reelected