Nytt

I en tale sist uke sa Benjamin Netanyahu at jihadistenes fremrykking helt til Jordans grenser gjør at Israel ikke kan gi fra seg kontrollen over grensen i Jordan-dalen.

– Kun den israelske hæren kan garantere Israels sikkerhet, sa Netanyahu.

israel.philip.gordon

Dette punkt tok Obamas utsending Philip Gordon opp i sin tale i Tel Aviv tirsdag og han motsa statsministeren: USA og det internasjonale samfunn kan garantere grensen hvis det blir en fredsavtale.

Det er et ganske stivt stykke å motsi Israels statsminister på hjemmebane, når rakettene fra Gaza regner ned. Deltakerne på konferansen måtte evakueres da alarmen gikk.

At one point in his speech, Gordon appeared to directly contradict an assessment Netanyahu made last week regarding Israel’s security needs vis-à-vis its eastern border.

Referring to deliberations retired US General John Allen held with IDF officers regarding ways to secure Israel’s border with Jordan, Gordon said that Allen’s plans include “a full range of contingencies, including rising threats that we see around the Middle East.” Allen was likely referring to the territorial gains made in recent weeks by the radical terror group Islamic State (formerly known as ISIL or ISIS).

“The approaches that are being discussed would create one of the most secure borders in the world along both sides of the Jordan River,” Gordon said. “By developing a layered defense that includes significantly strengthening the fences on both sides of the border, ensuring the right level of boots on the ground, deploying state of the art technology, the comprehensive program of rigorous testing, we can make the border safe against any type of conventional or unconventional threat – from individual terrorists or a conventional armored forces.”

Men hvilken tillit kan israelerne ha til Obama-administrasjonen som ble tatt på sengen av ISIS’s erobring av Mosul? Det er utrolig at ikke Gordon har fått med seg at USAs troverdighet er sterkt fallende og har vært det i lang tid.

Netanyahus vurdering slo nok israelerne som mer realistisk. De legger ikke sine liv i andres hender. Det er utenkelig at Israel i den nåværende situasjonen vil gi fra seg kontrollen over grensen mot Jordan. Kongedømmets fremtid er høyst usikker.

On June 29, Netanyahu declared that one of Israel’s central security challenges was to “stabilize the area west of the Jordan River security line.” In this part of the West Bank, the prime minister said, “no force can guarantee Israel’s security other than the IDF and our security services… Who knows what the future holds? The ISIS wave could very quickly be directed against Jordan,” he said at a conference in Tel Aviv.

Israel would thus have to maintain long-term security control of the territory along the Jordan River in any future accord with the Palestinians, the prime minister said. “The evacuation of Israel’s forces would most likely lead to the collapse the PA and the rise of radical Islamic forces, just as it did in Gaza. It would also severely endanger the State of Israel.”

http://www.timesofisrael.com/top-obama-official-blasts-israel-for-denying-palestinians-sovereignty-security-dignity/