Sakset/Fra hofta

Arbeiderpartiet er på vikende front og tyr til en velprøvd teknikk: Hev stemmen, hytt med pekefingeren og legg på et tykt lag moralisme. Men det var ikke nok på debatten mandag. Listhaug skulle også beskyldes for gi blaffen i menneskeliv.

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani var sprekkeferdig av moralsk indignasjon på NRKs folkemøtedebatt mandag kveld.

Eldre- og folkehelsestatsråd Listhaug ble som forventet kritisert for sitt nylige facebookinnlegg, noe hun svarte på med denne utfordringen:

– Hvis det er sånn at det å ikke ha en debatt fører til bedre integrering, da vil jeg gjerne vite hvorfor det har gått ad undas i Sverige. Det er ingen som har snakket om problemene. Det hoper seg opp i deler av disse byene, det er krigslignende tilstander. Det er ingen som kan svare meg på det.

Da var Gharahkhani, som startet debatten rolig og behersket, blitt varm i trøya – og i toppen:

– Jeg er kanskje den politikeren som bryr meg minst om det du legger ut på Facebook, men du er en tidligere innvandringsminister, og hadde jeg vært en tidligere innvandringsminister og lagt ut den facebookposten, som egentlig sier at jeg gir blaffen i at folk drukner i Middelhavet…

Sylvi Listhaug: – Det har jeg aldri sagt…

– …verdens dødeligste grenseovergang! For det er det du sier!

Også SVs Karin Andersen og Ida Lindtveit Røse (KrF) deltok i debatten, også de med velbrukte argumenter og moralistiske utsagn, men de kom etterhvert i fullstendig i skyggen av Gharahkhani.

Såpass opphisset og høylydt ble stortingsrepresentanten at programleder Ingerid Stenvold gjentatte ganger måtte be ham roe seg. Til slutt strakk hun høyrehånden avvergende ut mot brystet hans: – Én om gangen!

– Jeg skjønner at du roper høyere og høyere, for Arbeiderpartiet har aldri hatt noe å vise til i innvandringspolitikken, repliserte Listhaug.

Gharahkhani prøvde nok en gang å avbryte, og ble hysjet ned av programleder. Listhaug fortsatte:

– Når du sier at jeg ønsker at folk skal drukne, synes jeg det sier det meste om deg. Jeg ønsker å redde liv…

Masud Gharahkhani avbryter igjen, flere ganger, såpass høylydt at det er vanskelig å få sammenhengen i hva statsråd Listhaug prøver å få sagt. Stenvold gjør flere forgjeves forsøk på å få ham til å dempe seg.

 

Se debatten på NRK.no, den siterte delen begynner ca ved tidskode 49:00.

 

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!