Sakset/Fra hofta

Venstre slites mellom motstridende interesser og prinsipper. En ultraliberal retning rommer mange motsetninger. Venstre løser problemene ved å søke stadig lenger «ut». Man skulle tro en sindig politiker ville forsøke å holde litt igjen. Men Erna og Høyre gjør ikke det. Både i forhold til islam, klima og nå narkotika, er de blitt et parti som beveger seg så fort at velgerne ikke henger med. Det er et islett av radikalisering i Ernas kommentar i det som var en lokal sak.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Man er vant til ganske mye fra dagens politikere. Men at Erna Solberg skulle blande seg inn i en krangel i Tromsø om legalisering av hasj, hadde jeg ikke trodd var mulig.

At Erna skulle ønske å markere seg som forsvarer av retten til å reklamere for noe som fortsatt er ulovlig i Norge, nemlig marihuana, er langt, langt «ute».

Hun mener dette handler om ytringsfrihet:

– De skoler og lærere som har forsøkt å stoppe Unge Venstres materiell, begrenser derfor demokratiutfoldelsen på en måte som ikke er akseptabel, skriver statsminister Erna Solberg (H) på Facebook.

Snakk om å rive ned autoritetene! Breivang skole i Tromsø hadde gardert seg på alle bauer og kanter. De hadde ikke noe problem med at Unge Venstre ville hevde legalisering under skoledebatten. De ville bare ikke ha en plakat hvor det sto Legalize it! Skolen hadde sjekket med jurister i Troms fylke.

Lokale krefter som er avhengig av en viss konsistens i oppførsel ut fra prinsipper, mente de fulgte regelverket:

Assisterende rektor Bente Killie mente plakaten var et brudd på opplæringsloven.

– Jeg har akkurat snakket med fylkesutdanningssjefen. Juristene i Troms fylke betrakter dette som et brudd på opplæringsloven. Denne saken er ferdig snakka! sa hun.

Men så kommer kontraordre fra selveste kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Det skal være lov å reklamere for legalisering av narkotika i en skoledebatt. Erna synes dette er så viktig at hun vil markere seg på Facebook.

Dette er helt utrolig. En ting er at ungdomsorganisasjonene hevder vanvittige ting. Det gjør de til stadighet. Ved å gripe inn på den måten Sanner og Solberg gjør, hever de dette spørsmålet og gjør det sentralt på en måte som må vekke uro blant foreldre som forsøker å lære barn å holde seg unna narkotika.

Dette er en gammel traver: Voksne som forsøker å bli populære hos de unge.

Men at statsråder og statsministeren blander seg inn, og sier det handler om ytringsfrihet, er oppsiktsvekkende. Ikke minst fordi den samme regjeringen på andre områder står for en kraftig innstramming av ytringsfriheten. Det avvikles nå ukentlig rettssaker der folk blir dømt til fengsel og bøter for ytringer på facebook, hvis det handler om innvandrere, islam eller muslimer.

Men Venstre står for en ultraliberalisme, der individets rettigheter trumfer alt. Det er et fenomen vi kjenner fra USA: Ultratoleranse og intoleranse trives sammen.

Anarki og kaoskreftene er allerede sterke. Den friheten Erna, Sanner og Trine Skei Grande dyrker, er en destruktiv frihet. Den norske modellen har beveget seg et langt stykke mot å gi individet rett til å ødelegge seg selv. Pårørende står hjelpeløse og ser på. Narkotika er en del av denne friheten. Det ville tidligere vært utenkelig at en blå politiker ville sett på retten til å forsvare legalisering av hasj som en kjerneverdi for ytringsfriheten.

Men dit er vi kommet.

Hvorfor sier øvrigheten nei til en slik frihet? Fordi mange andre mennesker vil betale for denne friheten. Staten har påtatt seg rollen som «vokter» og «beskytter» av de svake, de som ikke kan håndtere hajs. Og de er mange. Det er nettopp kommet frem at hasj er langt mer skadelig enn man har trodd.

Når Høyre forlater en slik klassisk liberal linje, er det blitt et uansvarlig, farlig parti. Det finnes ingen balanse i politikken. Individet ofres på alteret til en total frihet.

 

 

&