Kultur

«Åpent Vindu #7», pris: 14 500 EURO

Fredrik Værslevs siste formalistiske sprell på gallerifronten, er som konseptuell interiørmaker i Kunstnerforbundets overlyssal. Konseptet er tuftet på Kunstnerforbundets 100-årige historie, fra den gang overlyssalen ble innviet og med de endringer den har gjennomgått i ettertid. Nå er altså overlyssalene renovert, og hva er da mer naturlig enn at Kunstnerforbundet ville markere denne begivenheten med et kunstnerisk løft av en samtidskunstner som er umåtelig populær hos samlere og prestisjefylte gallerier her hjemme og i utlandet.

Denne populariteten hos samlere og gallerister skyldes nok at Værslevs verker er helt uten mothaker og ettertanke, alt er strømlinjet og overfladisk, som en påkostet reklame for ingenting. Da Fredrik Værslev var festspillutstiller i Bergen, og stilte ut et sammenhengende stripemaleri (Solnedgang) på 56 meter, kjøpte Nasjonalmuseet inn et utsnitt på 8 deler av Solnedgangens 24, til den nette sum av 1,7 millioner kroner. Det er mye penger for en intetsigende og amputert solnedgang.

Denne gang er det Kunstnerforbundets overlyssal som skal berikes med konseptuell mening. Selv om de 9 maleriene på veggene illuderer vindusåpninger med utsikt, og slik er tenkt historisk og interiørstrukturelt, virker de helt malplassert i utstillingsrommet. Utstillingen kalles «Åpent vindu», en tittel som virker selvmotsigende når vi ser at de malte vinduene ikke er åpne. Sprossene er der fortsatt og deler vindusåpningen i 4 kvadratisk billedfelter, slik at vinduene ikke er åpne, men stengte.

Mulig kunstneren her spiller oss et puss, eller skaper en konseptuell gåte, som vi må gruble over. Men forklaringen er nok mer kunstnerisk prosaisk. Uten sprossene har vi ikke lenger et vindu, bare et kvadratisk hull i veggen, og det vil neppe noen kjøpe, selv om de får rammen på kjøpet og en kjedelig billedflate med fargeflekker i ulik kulør, som illuderer vegetasjon. Enten sprossene er der eller ikke, så må man lete lenge etter historiske impulser i rammer og vindusfelter, bortsett fra at overlyssalen som sådan er en kledelig og ærverdig kontekst. Sett i den sammenheng er Værslevs bidrag et estetisk snylteprodukt, klekket ut av en oppskrytt amatørkunstner.

«Åpent Vindu #9», pris: 14 500 EURO

«Åpent Vindu #3», pris: 14 500 EURO

Kunstnerforbundet:
Fredrik Værslev, «Åpent vindu», malerier-
Varer fra 15/8 til 15/9, 2019

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!