Eritreiske Habte Araya, siktet for å ha dyttet en åtteårig gutt foran et tog i Frankfurt, ble brukt som rollemodell for god integrering i Sveits.

Habte Araya (40) er siktet for drap etter å ha dyttet en åtteåring og hans mor foran et tog i Frankfurt mandag. I Sveits fremhevet myndighetene ham som et eksempel på vellykket integrering.

Gutten ble drept da et høyhastighets ICE-tog ankom Frankfurt sentralstasjon like etter at han og moren ble dyttet av perrongen.

Moren klarte å rulle unna toget i siste øyeblikk, bare for å bli vitne til at hennes sønn ble truffet og døde momentant. En 78-årig kvinne ble også forsøkt dyttet, men klarte å unngå å havne på skinnegangen.

Øyenvitner fikk krisehjelp etter hendelsen.

Nå viser det seg at trebarnsfaren Habte Araya figurerer i en brosjyre fra den sveitsiske utgaven av NAV som eksempel på vellykket integrering.

Araya er avbildet og intervjuet i en brosjyre den sveitsiske arbeidsetaten utgav i 2017. Etaten hadde skaffet ham en jobb, og i intervjuet med ham fortalte han blant annet at han «likte nesten alt med Sveits».

Habte Araya, fotografert for en brosjyre den sveitsiske arbeidsetaten fikk laget for to år siden.

I starten var det vanskelig med språket, fortalte han, men sa at han ikke hadde språkproblemer lenger. Han sa også at han satte pris på at alle i Sveits fikk hjelp, uansett om de var fattige eller rike.

Han lovpriste det sveitsiske skoleverket og sa at han «ønsket et bedre liv for sine barn enn det han hadde hatt selv».

Ifølge brosjyren fant arbeidsetaten en jobb som montør til ham i Zurichs transportmyndighet, hvor han sa han ønsket å jobbe i 25 år. Kollegaer har uttalt at han var litt sky, men gav ham ellers gode skussmål; hardtarbeidende og pålitelig.

Men det gikk ikke helt som han hadde tenkt. Ifølge sveitisk politi var han på rømmen i Tyskland etter en voldsepisode forrige uke.

Araya skal ha låst sin kone og barn, samt en nabo, inne i deres leilighet. Han skal også ha truet den kvinnelige naboen med en kniv, ifølge Die Welt.

Politiet i Zurich opplyser at det ikke er funnet noen indikasjoner på radikalisering eller ideologisk motiv, men at eritreeren har vært under psykiatrisk behandling. De psykiske problemene skal ha ført til at han ble sykemeldt fra januar.

Den tyske føderale politidirektøren Dieter Romann opplyste onsdag at siktede ikke var etterlyst og dermed fritt kunne bevege seg mellom europeiske land.

Araya søkte asyl da han ankom Sveits i 2006, og søknaden ble innvilget i 2008, ifølge tyske medier.

Det er ikke første gang innvandrere dytter tyskere foran ankommende tog. For vel en uke siden ble en 34 år gammel kvinne drept i Voerde, da en 28 år gammel kosovoserber med tysk statsborgerskap dyttet henne foran toget.

 

Daily Mail: Pictured: Eritrean man accused of pushing a young boy to his death in front of a train in Frankfurt – as it’s revealed suspect was a poster boy for integration in Switzerland

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her