ECOSOCs møterom i FN-bygningen i New York. Foto: MusikAnimal / Wikimedia Commons.

For de av Documents lesere som kan ha trodd at Norges stemmegivning i FNs økonomiske og sosiale råd ECOSOC – der Israels tilstedeværelse på Vestbredden ble utpekt av blant andre Kina, Iran, Pakistan, Saudi-Arabia og Norge som årsaken til manglende likestilling og sosiale rettigheter for kvinner i de palestinske selvstyreområdene – må ha vært en arbeidsulykke: Neida, det var ikke det.

Statssekretær Audun Halvorsen (H) i UD uttaler til NTB at stemmegivning på resolusjonene er i tråd med norsk Midtøsten-politikk og Norges langvarige engasjement for å bidra til å avhjelpe konflikten mellom Israel og palestinerne.

Samtidig ble det vedtatt en annen resolusjon i ECOSOC som Norge også stemte for, der det blant annet ble vedtatt at Israel skulle åpne opp grenseovergangen til Gaza for humanitær hjelp, til tross for at overgangen stort sett alltid er åpen – dog slik at det er streng kontroll med hvilke varer som tillates innført til Gaza. Varer som kan brukes i krigføringen mot Israel, tillates selvsagt ikke.

Det ironiske er at også Egypt stemte for resolusjonen, til tross for at et raskt blikk på kartet vil vise at Gaza også grenser til Egypt, og grenseovergangen der har vært stengt i årevis.

Samme resolusjon forlangte også at Israel skulle trekke seg tilbake fra Golanhøydene, som var tidligere syrisk område, men som ble annektert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967, da Israel ble angrepet av de omkringliggende arabiske stater. Etter folkeretten er et land som angripes, i sin fulle rett til å beholde et okkupert territorium fra den angripende stat. Og motsatt – Russland begikk et klart brudd på folkeretten da Krim ble overtatt fra Ukraina ved en angrepskrig.

Om Israel skulle gi fra seg Golanhøydene til Syria, vil det være fullstendig galskap. Golanhøydene er en glimrende skytestilling for artilleri, i og med at man herfra har god oversikt over store deler av Israel. Så det kommer nok aldri til å skje.

Man kan virkelig lure på hvordan statssekretær Audun Halvorsen kan argumentere slik han gjør. Men hva gjør man ikke når man er ser for seg en gylden karriere i utenrikstjenesten. Hvordan FrP kan sitte i en regjering som stemmer for denne type resolusjoner er vanskelig å forstå.

For å sitere Israels representant i ECOSOC: «Welcome to the alternative universe of the United Nations, where this is standard procedure.»

 

Kjøp Oriana Fallacis bok her