dr. Imre Hercz

Det er ikke mitt ønske å forsvare eller forklare Israels handlinger, akkurat som en norskamerikaner ikke har noen ting å gjøre med hva Norge foretar seg. Jeg vil derimot vise hvorfor mange oppfatter de norske media og enkelte politikere for å ha antisemitiske tendenser når de slår løs på Israel.

Det er nemlig fremdeles ikke god skikk i Norge –heldigvis – å bruke direkte antisemitiske, tendensiøse beskrivninger av jøder. Men anti-semitisme har forskjellige uttrykk, bl. a. å kreve at jøder skal oppføre seg bedre, skal være annerledes enn naboen. Det som er tillatt for en nabo og er akseptert av andre, må ikke ble gjentatt eller utført av en jøde, fordi da er dette forferdelig. Denne antisemitiske metoden anvendes nå på den eneste jødiske staten. Det finnes titalls muslimske og kristelige stater, men bare en eneste jødisk.

En del nordmenn er nærmest patologisk (sykelig ) opptatt hva Israel foretar seg, og fordømmer Israels handlinger uten å sette dem i en global sammenheng.

Man har mange ganger sagt at historien gjentar seg, men bare aktørene har forandret seg. Før var jøden syndebukken i den kristelig-islamske kultursfæren, og nå har Israel overtatt denne rollen.

Det er et tragisk paradoks at de samme aktører som har støttet og beundret Maos ødeleggelse av den gamle kinesisk kultur, drept millioner, som beundret det morderiske POl-POT regimet og Hoxas fyrtårn i Albanien, den samme venstresiden forråder pånytt sine ” idealer”, og støtter islamister som vil bruke sharialoven for å undertrykke kvinner og menneskers frihetstrang. De støtter dem fordi disse grupperinger hater USA og Israel.

Det er uttrykk for antisemittisme når enkelte biskoper og kristelige organisasjoner kritiserer og fordømmer ISRAEL uten å løfte deres røst for å ta i forsvar de tusener av kristne som blir drept av islamister i Filippinene, , Indonesia, Pakistan, Egypt, Darfur , Kongo og andre afrikanske land. For noen måneder siden hadde det kjente tyske tidskrift ”der Spiegel” en stor artikkel om disse pogromene .

Historien gjentar seg: Nazistene startet med å boikotte jødiske varer og forretninger, og jøder måtte bære den gule stjernen. Nå krever venstresiden, som SV, enkelte venstre- radikale i LO og enkelte på Universitetene at Israel skal boikottes, at samarbeid med israelske universiteter skal stoppes og israelske varer nærmest bære ”den gule stjernen”. Er ikke dette jødehat når de ikke samtidig vil boikotte Iran, Tyrkia, Kina og Syria?

Det er klart at i jødiske kretser verden rundt blir Kristin Halvorsen, SV og venstresiden av kirken og LO, betraktet som antisemitter, når de forfølger, og demoniserer, undergraver Israels eksistens med deres stadige boikottaksjoner, når samme kretser overser og ikke reagerer på at Tyrkia har okkupert ½ Kypros i flere tiår, at Tyrkia undertrykker og forfølger deres kurdiske medborgere, og at tusenvis av unge kurder er arrestert. Den tyrkiske armeen går regelmessig over de irakiske grenser og angriper kurdiske landsbyer og dreper også sivile, samt at tyrkiske krigsfly regelmessig bomber kurdiske mål i Irak. Hvorfor denne stillhet ? Hvorfor tier Kristin Halvorsen og co? Hvorfor denne dobbeltmoral?

Historien gjentar seg, den tidligere nazipropagandaminister Joseph Goebbels har sagt at hvis et løgn gjentas ofte nok, blir løgnen til slutt betraktet som sannhet.
Det blir gjentatt og gjentatt at Gazas befolkning lider av hungersnød, at de lider fordi de har ikke mat nok pga. at Israel ikke tillater at mat passerer grensen. Kristin Halvorsen og co. har hele tiden angrepet Israel fordi Israel har stengt grensen mot Gaza, men hun nevner ikke at Egypt hele tiden har gjort akkurat det samme. Fordi Israel er jødisk og Egypt arabisk?

De lyver om hungersnøden blant Gaza´s befolkningen med falske bilder, akkurat som i 2005 da det i TV2 ble avslørt at Jan Egeland, den gang visegener.sekr.i FN, ikke snakket sant om sultkatastrofen i Nigeria, og at et bild av et lite barn som var helt avmagret, ikke var det pga. sult, men pga malaria. På samme måte beskyldes Israel, – og ikke Egypt – for at Gazas barn sulter pga stengte grenser. Aftenpostens korrespondent Jørgen Lohne skriver den 14.6.i år om Gazas situasjon som ”Mildt blokkert” med alle luksusartikler. I Dagsavisen av 21.6. skriver Erik Abild, som arbeider i Gaza for Norwac, følgende: ” Det er ingen tvil om at det er en svært vanskelig humanitær situasjon i Gaza, men beskrivelsen ”humanitær krise” ikke er den beste, av flere grunner. For det første, på tross av at det er få steder i verden hvor en større andel av befolkningen mottar bistand, er det likevel få som for eksempel sulter i Gaza Feilernæring er derimot meget utstrakt.” (Feilernæring fins også i Norge.)

Deres artikler var tankevekkende, uventet ærlige analyser av situasjon i Gaza og viser et helt annet bilde enn Kristin Halvorsen og hennes krets gir uttrykk for ved å bruke nazi Goebbels metode.

Derfor burde kritikk av Israel være rettferdig og ikke bero for det meste på gamle antisemittiske fordommer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.