Daily Mail har fått tilgang til rapporter fra den britiske ambassadøren i Washington, Kim Darroch, stilet til det britiske utenriksdepartementet. Darroch har ikke høye tanker om Trump og beskrivelsen stiller den britiske regjering i stor forlegenhet.

Darroch synes å lide av Trump Derangement Syndrome: Han ser ned på Trump anser ham for inkompetent, usikker og uberegnelig. Den verste beskrivelsen er skrevet i juni 2017, da Trump slet med lekkasjer i øst og vest. Men så sent som 17. juni skriver han nedlatende om inntrykkene etter statsbesøket: Det kunne gått så mye verre. Takket være Darroch og hans team gikk det bra. Denne britiske overklasseholdning faller neppe i god jord i Det hvite hus.

In the memos, seen by The Mail on Sunday following an unprecedented leak, Sir Kim:

  • Describes bitter conflicts within Trump’s White House – verified by his own sources – as ‘knife fights’;

  • Warns that Trump could have been indebted to ‘dodgy Russians’;

  • Claims the President’s economic policies could wreck the world trade system;

  • Says the scandal-hit Presidency could ‘crash and burn’ and that ‘we could be at the beginning of a downward spiral… that leads to disgrace and downfall’;

  • Voices fears that Trump could still attack Iran.

Darroch var ambassadør til Brussel i flere år og regnes som en eurofil. Det taler for at han både personlig og politisk er en motstander av presidenten. Men derfra og til å baktale ham er uprofesjonelt.

Det bildet Darroch tegner er velkjent fra de Trump-hatende mediene. Han bringer ikke noe nytt. At han trodde på russia collusion, taler ikke til hans fordel. Han tilskriver heller ikke Trumps seire hans evner, men regner de som tilfeldigheter, som det at han avblåste angrepet på Iran.

He questioned Trump’s recent claim that he aborted a missile strike on Iran because it would have caused a predicted 150 casualties, saying it ‘doesn’t stand up’.

‘It’s more likely that he was never fully on board and that he was worried about how this apparent reversal of his 2016 campaign promises would look come 2020’ – at the next Presidential election.

Når Storbritannias topp diplomat sender så subjektive, ressentimentfylte rapporter som offisiell post, som angår forholdet til Storbritannias viktigste allierte, kan det være at det er noe standarden i embetsverket det er noe i veien med? Darroch synes å være del av anti-Trump-resistance i USA.

In one of the most sensitive documents, Sir Kim writes: ‘We don’t really believe this Administration is going to become substantially more normal; less dysfunctional; less unpredictable; less faction riven; less diplomatically clumsy and inept.’

Dette er samme Trump-bashing som vi kjenner fra Michael Wolfes Fire & Fury. Men hvordan rimer det med at økonomien går så det suser. Heller ikke på det området mener Darroch at Trump har levert.

Sunday Mail skriver:

The leak of diplomatic cables is extremely unusual and will raise new questions about morale in the Civil Service.

There is mounting evidence that Brexit has politicised many mandarins, with officials who privately support Brexit accusing the Civil Service of trying to stop the UK leaving the EU.

 

 

Britain’s man in the the US says Trump is ‘inept’: Leaked secret cables from ambassador say the President is ‘uniquely dysfunctional and his career could end in disgrace’