På overflaten ser det ut som før. Men et regime som behandler kvinner som annenrangs mennesker vil komme i ubalanse, særlig hvis det samtidig gir dem utdannelse. Iranske kvinner hevner seg på presteskapet ved ikke å få barn. Bildet er tatt ved avslutningen av ramadan 5. juni. Reuters/Scanpix

Den iranske revolusjonsgarden liker å gi Trump en blodig nese. De vil provosere ham til å miste kontrollen. Det kan være de undervurderer Trump. Han er en gambler.

At det kommer en amerikansk respons synes klart. Nå har iranerne klappet til USA så mange ganger at det ikke er mulig å overse. Da vil USA la seg ydmyke og det går ikke an.

Hvis man carry a big stick får det konsekvenser hvis man lar seg pille på nesen.

En drone til 800 millioner som skytes ned i internasjonalt luftrom, er ingen bagatell. Ikke når det kommer på toppen av tankere som ble sabotert både forrige måned og denne.

Stikk motsatt det som skrives i norske medier: Trump ønsker ingen krig med Iran. Men han forstår når han blir tråkket på. Heller ikke amerikanerne finner seg i det. De forstår at USA må sette seg i respekt.

Trump ble i natt intervjuet av Sean Hannity. Han fortalte om seremonien på luftvåpenakademiet, de 1.000 nyuteksaminerte fikk sine diplomer av presidenten personlig. Det tok to timer og mange håndtrykk, men det er verdt det, sa Trump. -Så mange fine ungdommer. Mange sa til meg «takk for at du reddet USA».

Dette er en følelse europeerne ikke lenger har. I det minste ikke eliten. Men i USA er den fortsatt levende. Stoltheten over landet, ønsket om at det går landet godt, at alle kan og skal bidra.

Et sterkt forsvar er en naturlig del av det å være amerikaner. Men et slikt fryktinngytende apparat til rådighet kan ikke USA tillate seg å bli herjet med av et presteregime.

Det sies at nasjonal sikkerhetsrådgiver John R. Bolton ønsker regimeendring. Det er umulig å vite hva som blir utgangen hvis ting begynner å skje. Det kan gå med mullahene som med sjahen. Plutselig er det over. Det vi vet er at iranerne er møkkalei turbanene. De er faktisk vaksinert mot islam etter å ha blitt styrt med tvang i førti år. Hvis man vil gjøre noen anti-islamske skal man bruke Koranen som grunnlov for et samfunn. Da går det av seg selv.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.