Biblioteket på det moderne islamske senteret i Kuttankundy. 

Politisjefen på Sri Lanka måtte gå av etter massakren første påskedag. Han forteller nå om advarsler som ble gitt for flere år siden om den samme gruppen som gjennomførte angrepene. Advarslene ble lagt til side.

Når man ser hvilke ressurser National Thowheeth Jama’ath hadde til rådighet, – med en moderne islamsk senter i en mindre by, og beslagleggelse av 40 millioner dollar, virker henleggelsen påfallende. Ikke bare det. Landets største etterretningsorganisasjon SIS ba politisjefen stanse etterforskningen av National Thowheeth Jama’ath.

Dette minner om pakistanske tilstander. Der har den mektige etterretningsorganisasjonen ISI holdt sin hånd over jihadister og brukt dem til sine formål. Til gjengjeld har jihadistene kunnet holde på som de vil og drepe sine fiender.

Sri Lankas tidligere politisjef hevder president Maithripala Sirisena må ta sin del av ansvaret for terroraksjonen som kostet 257 mennesker livet 1. påskedag.

Pujith Jayasundara viser i et 20 sider langt anklageskriv, som er oversendt Høyesterett, til at det har vært alvorlige svikt i kommunikasjonen mellom landets etterretnings- og sikkerhetstjenester.

Jayasundara skriver også at Sri Lankas største etterretningsorganisasjon, SIS, i 2018 ba ham stanse etterforskningen av militante islamister, blant dem medlemmene av National Thowheeth Jama’ath (NTJ) som skal ha stått bak terrorangrepene mot flere kirker og hoteller.

Ifølge Jayasundara tok SIS heller ikke advarslene fra indisk etterretning, om et nært forestående terrorangrep fra NTJ, på alvor.

SIS, som er direkte underlagt presidenten, videreformidlet heller ikke informasjonen fra indisk etterretning til politiets antiterror-enhet, ifølge ham.

President Maithripala Sirisena ga Jayasundara sparken da politisjefen nektet å ta ansvaret for den katastrofale svikten i håndtering av etterretningsinformasjon i forkant av terrorangrepet.

Sri Lankas Høyesterett skal nå ta stilling til hva som gikk galt, hvem som eventuelt sviktet og hvilke følger dette skal få for de involverte.(NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.