En kirkegjenger er tatt til sykehus i Batticaloa 21. april. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Det var indisk etterretning som 11. april advarte Sri Lanka om at en islamistisk gruppe planla terror mot kirker i påsken. Advarselen ble liggende og nå går medlemmer av regjeringen ut og kritiserer statsministeren og presidenten.

Ifølge avisen The Indian Express videregav den indiske efterretningstjeneste først på måneden »specifikke informationer« om et nært forestående angreb til nabolandet.

Det var på baggrund af dem, at Sri Lankas politichef 11. april slog alarm. Medlemmer af den lokale islamistorganisation National Thowheeth Jama’ath planlagde en serie selvmordsattentater mod prominente kirker, hed det i advarslen.

Likevel kunne gruppen angripe tre kirker og fire hoteller og sprenge ni bomber på samme dag. Hvordan var det mulig? Det var mulig fordi advarselen ble ignorert. Det sa teleminister Harin Fernando i en tweet søndag kveld.

Den srilankanske telekommunikationsminister, Harin Fernando, lagde søndag aften, hvad der må formodes at være politichefens advarsel ud på Twitter ledsaget af en lettere kryptisk besked, hvori der bl.a. stod:

»Nogle efterretningsfolk var opmærksomme på denne hændelse.(….) Vi må foretage en tilbundsgående undersøgelse af, hvorfor denne advarsel blev ignoreret,« skrev Fernando.

Han la ut bilde av advarselen som politisjef, Pujuth Jayasundara, sendte ut.

Hvor skjedde det ikke noe? Noen tror forklaringen er en tamilsk nyttårsfest, andre fridagene i forbindelse med påsken.

Mer overbevisende er opplysninger om motsetninger mellom statsministeren og presidenten. Sistnevnte, Maithripala Sirisena, kontrollerer sikkerhetsstyrkene.

Det er ikke første gang intern rivalisering får fatale følger.

Faren er ikke over. Indisk etterretning advarer om at National Towheet Jama’ath har internasjonale forbindelser.

Andre kilder siger til indiske medier, at terroristerne har »klare internationale forbindelser« og advarer om risikoen flere ueksploderede bomber, som den der natten til mandag blev fundet og uskadeliggjort nær hovedstaden Colombos interntaionale lufthavn.

 

Mystik om terror i Sri Lanka: Hvorfor reagerede regeringen ikke på detaljeret advarsel?

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂