Srilankiske Zahran Hashim, som antas å ha spilt en nøkkelrolle i terroren i påsken, døde i selvmordsangrepet på hotellet Shangri-La, ifølge politiet.

Hashim, som ledet den lokale islamistgruppen NTJ, var en av mennene i videoen som IS publiserte da gruppa tok på seg skylden for angrepene på Sri Lanka.

Minst 250 mennesker ble drept da hotellet Shangri-La, to andre luksushoteller og tre kirker ble angrepet søndag.

Myndighetene har sagt at Hashim trolig sto i spissen for ett av selvmordsangrepene første påskedag, selv om han så langt ikke er identifisert blant levningene av de døde.

– Etterretningstjenester har sagt til meg at Zahran ble drept under angrepet mot Shangri-La, sa president Maithripala Sirisena til pressen i Colombo fredag.

Kort tid senere bekrefter politiet på sin offisielle Twitter-konto at Hashim ble drept, samt at hans nestkommanderende er pågrepet.

Sverget troskap til IS

Myndighetene har omtalt selvmordsbomberne som utbrytere fra de to små, ytterliggående islamistgruppene National Thowheeth Jama’ath (NTJ) og Jammiyathul Millatu Ibrahim (JMI).

Etterforskerne jobber også med å finne ut om gjerningsmennene fikk hjelp fra IS. Den ytterliggående islamistgruppa som oppsto i Syria og Irak, publiserte to dager etter terroraksjonen en video med åtte menn som sverger troskap til IS’ leder. En av mennene på videoen er identifisert som Zahran Hashim, som også går under navnet Mohammed Zahran.

Sri Lankas statsminister sa i et intervju med nyhetsbyrået AP torsdag at selvmordsbomberne var velstående nok til at de kan ha finansiert hele terroraksjonen på egen hånd. Men de må ha fått hjelp utenfra til trening og bombeproduksjon, mener Ranil Wickremesinghe.

Hovedmistenkt

President Sirisena sa fredag at Zahran Hashim hadde med seg en annen selvmordsbomber, identifisert bare som Ilham, i angrepet mot Shangri-La. Informasjonen kommer fra Sri Lankas militære etterretningstjeneste og er delvis basert på overvåkingsbilder fra åstedet, ifølge Sirisena.

Siden det var usikkert om Hashim var i live, har srilankiske sikkerhetsstyrker de siste dagene vært på desperat jakt etter ham. Hashim var regnet som en hovedmistenkt og antas å være rundt 40 år.

Han var relativt ukjent før angrepene, men lokale muslimske ledere har sagt at de meldte fra om ham til myndighetene flere ganger på grunn av hans ekstremistiske holdninger og oppførsel.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂