Stillbilde: SRF.

En reportasje av den kjente sveitsiske journalisten Nicole Vögele som onsdag kveld ble sendt i programmet «Rundschau» på den tyskspråklige sveitsiske allmennkringkasteren Schweizer Radio und Fernsehen (SRF), dokumenterer at kroatisk grensepoliti tar i bruk nokså kontante metoder for å hindre migranter i å ta seg inn i Kroatia fra Bosnia og Hercegovina.

Med varmesøkende kamera har Vögele sett hvordan en gruppe av migranter skremmes tilbake til Bosnia etter grensepassering like etter at hun hører skudd. I forveien har hun observert et kjøretøy som nærmer seg på kroatisk side. Når hun snakker med migrantene som returnerer til bosnisk side, sier de at det dreier seg om skremmeskudd i luften.

Ifølge Kroatias innenriksdepartement er det et legitimt virkemiddel til beskyttelse av Schengens yttergrense. Men grensepolitiet anklages også for både å øve vold mot migrantene, ta eiendeler og penger fra dem, og ødelegge deres mobiltelefoner.

I løpet av to dager kan reporteren konstatere at 70 migranter, de fleste av dem fra Pakistan, Afghanistan og Algerie, tvinges tilbake til Bosnia uten å ha fått sjansen til å søke asyl i Kroatia.

Det pågår altså fremdeles mennesketrafikk langs Balkanruten, noe som også kommer til uttrykk i Eurostats asylstatistikk. At strømmen av mennesker er betydelig mindre enn i 2015/16, henger åpenbart sammen med at grensepassering er blitt vanskeligere internt i dette hjørnet av Europa.

 

(SRF)Total Croatia News – Tagesschau

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂