Den andre verdenskrig (1940–45) er over, og frigjøringsfesten er i gang i Oslo den 8. mai 1945. Unge og gamle har besatt lastebiler av alle slag og kjører rundt i gatene. Arkivfoto: Scanpix – fotograf ukjent.

8. mai. Frigjøringsdagen. For 74 år siden var krigen slutt. Norge var igjen et fritt land.

Og om ni dager feirer vi den virkelig store dagen, Grunnlovsdagen, og 205-årsjubileet for signeringen av Norges grunnlov.

En lov inspirert av frihetsidealene fra den franske revolusjon, og den amerikanske grunnlov. En lov som målbar drømmen om et fritt land etter flere hundre år under fremmed styre. Og en lov som skulle sikre landets innbyggere rettigheter de vel aldri før hadde nydt. En lov som var så godt fundamentert i frihet og rett at hovedtrekkene har holdt til våre dager, og burde være universelle også i fremtiden.

Hvordan forvalter vi så i dag arven etter disse to merkedagene?

Betyr 8. mai noe for andre enn de færreste få? Er det bare en dag forsvaret bruker til å dele ut litt medaljer, og som ellers er helt uten betydning?

Og hva med 17. mai?

«Barnas dag» blir den kalt, og feires med pølser, is og lek.

Skulle en prøve å slå noen form for politisk mynt på idealene den er fundamentert på så vil folk garantert reagere negativt. Politiske markeringer er antagelig ikke en gang lov, for det vil ødelegge idyllen.

Denne etterhvert litt klamme idyllen som en helst ikke skal lage sprekker i. For da blir folk sinte, og barna blir lei seg.

Og det en har lyst å si er kanskje blitt forbudt.

Så i Norge i 2019 feirer vi igjen 17. mai med is, brus og sekkeløp, og biter i oss vissheten om at idealene fra 1814 undergraves en bit om gangen.

«Kongeriket Norge er et fritt, selvstendig, udelelig og uavhendelig rike», står det. Og jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte.

Når begynte de såkalte folkevalgte å jobbe for mer overstatlig styring og for at Norge skal dele, og være åpne, for store deler av verden?

Det begynte vel allerede cirka 25 år etter frigjøringsdagen den 8. mai 1945.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂