Journalistene gjorde hva de kunne, men konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i FrP ga ikke ved dørene. De har ingen sympati med kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix 

Dagbladets prosjekt er å fremstille Sylvi Listhaug som en hjerteløs innvandrerhater. Ikke bare dét; hun skal fremstilles som en hyklersk kristen som ikke vil gi tilgivelse.

Avisen viser svak rolleforståelse: Listhaug er politiker. De glemmer også sin egen rolle som nyhetsformidler, og går rett i kampanjemodus.

«– Disse Syria-kvinnene, er det ingen sympati å hente for at man kan ha trådt feil i livet, er ung og sårbar og fortjener en ny sjanse til å komme tilbake til det norske samfunnet?»

Avisens journalist kunne like godt spurt: – Vi vet du er en ond heks, Sylvi, men hater du virkelig sårbare unge mennesker som har gjort ting de ikke selv forstår?

Tonen er ikke til å ta feil av. «Sylvi Listhaug er nådeløs», «Barna har hun sympati for – men de er ikke politikernes ansvar».

Skjermdump fra Dagbladets artikkel.

Raja åpnet ballet

Diskusjonen om de såkalte Syria-barna har rullet og gått i lang tid, og det var Dagbladet som startet den i vinter da man intervjuet Abid Raja (V). Han ville at regjeringen «hentet hjem» alle Syria-barn straks. Det skal ifølge PST være rundt 40 av dem.

Og dette er noe som virkelig engasjerer norske medier og pressefolk. Temaet kom opp «gjentatte ganger» på dagens pressekonferanse med partileder Siv Jensen og nestleder Sylvi Listhaug, skriver Dagbladet. Som tydeligvis ikke var fornøyd med svarene, og tok sats: Var det ikke mulig å få tilgivelse for å ha «trådt feil»?

– Disse Syria-kvinnene, er det ingen sympati å hente for at man kan ha trådt feil i livet, er ung og sårbar og fortjener en ny sjanse til å komme tilbake til det norske samfunnet?

Men billige retoriske knep vipper ikke Listhaug av pinnen:

– Nei. Absolutt ikke. Her har man med viten og vilje reist til et krigsområde, støttet et regime som hater alt det Norge står for og som rett og slett har vært i et miljø som halshugger, lemlester, voldtar og dreper helt uskyldige mennesker, svarte Sylvi Listhaug.

Hun fortsetter:

– Hvor mange barn som er foreldreløse som følge av handlingene til disse IS-krigerne og det apparatet de har hatt rundt seg, det vet vi ikke. Men dette har hatt enorme konsekvenser, fortsatte Listhaug, som er innstilt som ny første nestleder i partiet.

Dagbladets journalister Steinar Solås Suvatne og Jørgen Gilbrant bruker begrepet «tilgivelse». Er det ikke tilgivelse for å ha trådt feil? Når de stiller spørsmålet til Sylvi Listhaug, kjenner hele Norge konteksten. Listhaug er kristen, og i kristendommen er tilgivelse svært sentralt. Suvatne og Gilbrant vet hva de gjør. De kunne like gjerne sagt det rett ut: Listhaug er en hykler.

At Listhaug faktisk er politiker, ikke bare kristen, ser ikke ut til å foresveve dem. Det ironiske er at Dagbladet ellers er en avis som ikke lar en anledning gå fra seg til å kritisere politikere som lar det religiøse (les: kristne) påvirke politiske beslutninger.

Dagbladet vil korsfeste begge

Men Dagbladet stiler høyere, man vil gjerne korsfeste begge de to hjerteløse FrP-damene. To fruer i én smekk, liksom.

«Siv Jensen sa på sin side at hun er uenig med dem som framstiller IS-kvinnene som ofre. Hun fikk tre muligheter på pressekonferansen til å svare på hvem som framstiller dem som ofre, uten å gi et konkret svar.»

Ærlig talt, man skal være både blind og døv for ikke å ha fått med seg at disse kvinnene har blitt fremstilt som ofre fra flere hold. NRK har kjørt en helt åpen snørr-og-tårer-linje, bokstavelig talt:

Komplett med knallrød neglelakk og tårer. Skjermdump fra NRK

Dette tårevåte intervjuet gjorde statskanalen tidligere i vår, se innslaget under. Dagsrevyens Rima Iraki blir så engasjert i terrorist-damenes sak at hun ikke klarer å holde armene i ro når hun etter innslaget intervjuer statssekretær Jens Frølich Holte i UD.
Men Siv Jensen skal altså stå skolerett for Dagbladet, siden hun ikke på stående fot på en pressekonferanse kan gi et konkret eksempel på at terror-kvinnene har blitt fremstilt som ofre. Vær så god, Dagbladet, her har dere ett av mange eksempler.

Tårer og politikk

Man kan fortape seg i tårene som presses ut av den tynne spalten i nikab-ene. Men den som er politiker, den som aspirerer til å styre landet, kan ikke koste på seg slik luksus. Føleri må vike for realpolitikk. Virkeligheten lar seg ikke regissere like lett som et innslag i Dagsrevyen.

Sylvi Listhaug påpeker ansvaret som hviler tungt på politikerne:

– Vi så senest i går lederen for IS-kalifatet, som man ikke har hørt fra på fem år, står fram med at terroren på Sri Lanka var en hevnaksjon og at dere kan forvente mer. Da må vi som politikere i Norge med ansvar for rikets sikkerhet faktisk være svært varsom med hvordan vi håndterer disse spørsmålene framover. Så nei, vi har ingen sympati. Når man slutter seg til slike ideer, så fortjener man heller ikke tilgivelse.

Men Dagbladet har ikke gitt seg:

– Har du sympati med barna?

– Absolutt. Jeg har stor sympati med barna, men den norske stat har ingen barn. Norske statsborgere har barn. I det øyeblikket du som norsk statsborger reiser ut av landet, så har du et ansvar for dine barn. Barnevernet i Norge fungerer i Norge, og det er heller ikke sånn at vi henter barn i utlandet i andre sammenhenger, sier Listhaug.

Dagbladet referer også kort til sin egen Ipsos-undersøkelse om «IS-barna», hvor 63 prosent svarte ja til at Norge «bør jobbe aktivt» for å hente ut barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS.

VGs juks med IS-måling

Avisen viser ikke til den ferskere målingen fra VG (Respons Analyse) som viste at kun 31 prosent var tilhenger av betingelsesløs retur. I denne undersøkelsen mente 33 prosent at barna kunne få komme til Norge dersom de oppfylte visse forutsetninger:

«15 prosent mener barna bør være under en viss alder for å kunne returnere, ti prosent mener forutsetningen bør være at barna er født i Norge, mens syv prosent svarer at barna kan komme hjem hvis de er barn av etniske nordmenn.»

20 prosent svarte nei, 15 prosent «vet ikke».

VG fastslo at «65 prosent av de spurte mener at barn av personer som sluttet seg til Den islamske stat (IS) bør få komme hjem til Norge.» Hvilket jo ikke er riktig. Men slikt må man gjøre for at tittelen skal bli «riktig»: Flertallet mener barn av IS-foreldre bør få komme hjem.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.