Foto: Roy

Hjulkorset, også kjent som Solkorset, er et meget gammelt symbol, hvor gammelt vet man ikke. Det har også i Norge vært i bruk i kristne sammenhenger – men dessverre ble det også brukt av Quisling og NS, og fikk et ufortjent dårlig rykte.

Den som er kjent på Vår Frelsers gravlund, vil lett kjenne igjen dette gravmonumentet, som er reist for fabrikkeier Rasmus Agerup Langaard (1860–1908), som i 1897 overtok sin far Conrad Christian Parnemann Langaards (1823-1897) tobaksfabrik (grunnlagt 1854). Fra 1870 lå fabrikken i Pilestredet 56 i Christiania.

Conrad Langaards bror, Mads Ellef Langaard (1815–1891) grunnla også en bedrift (1859) med adresse litt lengre ned i Pilestredet, nr. 52, kvartalet nedenfor – Frydenlunds bryggeri. Begge bedrifters lokaler i Pilestredet er nå tatt i bruk for andre formål.

Rasmus Langaards familiegrav. Noen har forsynt seg med bronselenkene vi fortsatt kan se spor etter.

Conrad Langaards familiegrav. Disse tre monumenter, i marmor, har blitt hardt angrepet av tidens tenner. Tidligere fantes det noen små trehus, som man satte over monumentene om vinteren, men det er nå lenge siden de var i bruk. I bakgrunnen ser vi Oslo katedralskole.

Mads Langaards familiegrav. Materialene er noe mer motstandsdyktige for vær og vind – bronse og granitt, og lenkene har fått være i fred. Her er også Mads Langaards sønnesønn, rittmester Mads Conrad Langaard (1881–1950) begravet.

Portrett på operasangerinnen Borghild Langaards (1883-1939) gravstøtte, også på Vår Frelsers gravlund. Hun var gift med rittmester Mads Conrad Langaard fra 1909 til 1918.

Her passer det å la Borghild Langaard synge Vaaren av Grieg/Vinje.

(Alle øvrige fotografier ved Kaspar Hauser).

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂