Nylig var Erik Werenskiolds portrett av pianistinnen Erika Nissen dagens kunstbilde her på Document. I den forbindelse ble det nevnt at Erika Nissen (og flere andre) gjennomlevde en vanskelig tid omtrent samtidig med at bildet ble malt. I kommentarfeltet ble det nevnt at flesteparten av de personer som ble nevnt i denne sammenhengen, er gravlagt på Vor Frelsers gravlund i Oslo.

Kort fortalt – det antas at Erika Nissen (hvis mann Oscar visstnok ikke tok det sjette bud helt på alvor) og Bjørnstjerne Bjørnson hadde et forhold (men av hvilken art er ikke helt kjent) som ble tatt svært ille opp av fru Karoline og deres barn Erling, Bergljot og Bjørn.

Det hele skal ha endt med at Bjørnstjerne og Erika ikke hadde mere kontakt – og Erika og Oscar Nissen ble skilt i 1894. Samme år giftet Oscar seg med Fernanda.

Erika Nissens gravmonument er en høy bauta med et bronserelieff.

l1010752_rr-copy

Bjørnstjerne og Karoline Bjørnsons monument er ett av de mest imposante i Æreslunden.

l1010756-copy-2

(Monumentet til venstre er for skuespillerinnen Johanne Dybwad, til høyre aner vi maleren Christian Krohg)

Til høyre for Bjørnstjerne ligger Bjørn og hans siste ektefelle Eileen. Hun var av jødisk avstamning, og klarte å komme seg til Sverige, men døde der i 1944.

l1010757_rr-copy

Ikke så langt fra Bjørnson finner vi Ibsens familiegrav, der også Bergljot (gift Ibsen) m.fl. er begravet.

l1010754_rr_crop-copy

Vis-a-vis Bjørnson ligger hans fetter Rikard Nordraak, som en tid var forlovet med Erika.

l1010761-copy

Også Erik Werenskiold finner vi i Æreslunden.

l1010766_rr-copy

Erikas studiekamerat og pianist-kollega Agathe Backer-Grøndahl og hennes mann ligger i nærheten av Æreslunden.

l1010763_rr_crop-copy

Deres lærer Halfdan Kjerulf ligger i et fredet område i den sørlige delen av gravlunden. Han er begravet sammen med sine foreldre og søsteren Ida, som skulle bli dikteren Johan Sebastian Welhavens store kjærlighet. Noen av Welhavens  fineste dikt er skrevet til hennes minne – særlig Den Salige.

l1010768-copy

Detalj fra gravplaten:

l1010773-copy/>

Opprinnelig var det meningen at Julius Middelthuns portrettbyste av Halfdan Kjerulf skulle stå på denne graven, men i 1874 ble den satt opp på Halfdan Kjerulfs plass i Oslo, hvor den etter hvert fikk selskap av byster av dikteren Andreas Munch og malerne Adolph Tidemand og Hans Gude – mennene bak maleriet og mannskorsangen Brudeferden i Hardanger.

Fernanda og Oscar Nissen er bisatt på Vestre gravlund i Oslo, og Erling Bjørnson på Follebu i Gausdal.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂