Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fikk onsdag spørsmål om hvorvidt regjeringen var kjent med at det var foreldreløse norske barn i syriske flyktningleirer allerede før norske medier omtalte saken.

Arbeiderpartiet vil vite om regjeringen var kjent med at det var foreldreløse norske barn i syriske flyktningleirer allerede før norske medier omtalte saken.

Aps utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt viser til at det har kommet ulike signaler fra regjeringspartiene om hvorvidt Norge skal hente hjem barn av fremmedkrigere.

– Derfor er jeg tilfreds med at statsministeren for første gang i går, etter et oppslag i Aftenposten om foreldreløse barn i en flyktningleir, kom med helt nye signaler om at Norge skal hjelpe foreldreløse barn hjem til Norge, sa Ap-representanten i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

– Var det virkelig først i går, etter at Aftenposten skrev saken, at norske myndigheter ble kjent med at det var foreldreløse norske barn i flyktningleirene, eller har dette vært kjent for myndighetene lenge? spurte Huitfeldt.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) viste til at regjeringen over lang tid har jobbet med å skaffe en oversikt over barn av fremmedkrigere.

– For Utenriksdepartementet var det første gang vi hørte om disse barna da de ble omtalt. Men jeg gjentar at det er stor usikkerhet rundt tall og verifikasjon rundt dette, svarte hun på Huitfeldts konkrete spørsmål.