Mødre og barn fra IS har overgitt seg i Baghouz . Foto: Rodi Said/Reuters/Scanpix

Dag for dag ble et detaljert opplegg lagt for å ta imot de fem foreldreløse barna før de kom til Norge, avslører Utenriksdepartementet i et brev til Stortinget.

Da det i slutten av mai ble sannsynlig at barna ville bli hentet ut, gjorde UD en rekke forberedelser.

– Beredskapen for å iverksette en uthenting ble iverksatt 27. mai, og samme dag varslet Utenriksdepartementet Fylkesmannen med anmodning om å utnevne verge for barna, samt varsle barnevernet, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Det er SVs Karin Andersen som har bedt om en fullstendig oversikt over dato for og innholdet i de henvendelser som er gått til alle relevante faginstanser og til Oslo kommune, med unntak av taushetsbelagte opplysninger om barna.

– 28. mai bekreftet Fylkesmannen at verger ville bli utnevnt, samt at barnevernet var varslet. 29. mai informerte Fylkesmannen UD om at verger var utnevnt, ifølge Søreide.

Utenriksdepartementet etablerte også direkte kontakt med vergen, som den 31. mai opplyste at vedkommende også hadde vært i kontakt med barnevernet.

– Først 2. juni fikk Utenriksdepartementet tillatelse til å hente barna i flyktningleiren og ta dem hjem til Norge. Den 3. juni ble barna hentet av norsk personell, herunder helsepersonell som ivaretok barna under hele reisen fra Syria til Norge, skriver utenriksministeren.

– På formiddagen den 3. juni – kort tid etter at barna var hentet i leiren – informerte vi barnas verge om at barna var hentet og ville ankomme Norge senere samme kveld, forklarer Søreide.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.