En større ærlighet om konflikten mellom islam og Vesten ville være ønskelig. At sannheten blir en hemmelighet som kan oppdages og spennes for en vogn, er uheldig og farlig. Her fra et møte mellom ottomanere og østeuropeere.

Christchurch-massakren skjedde på et sted på planeten som omtrent er det fjerneste man kan komme fra Norge. Men siden New Zealand er et samfunn som på mange måter ligner Vest-Europa og Nord-Amerika, kan vi likevel ikke unngå å tenke at det samme kan skje hos oss.

Det har altså funnet sted et massemord på muslimer fordi de er muslimer. Det sjokkerer oss fordi det er første gang det skjer på en slik skala i et fredelig og moderne vestlig land. Likevel er vel de færreste innerst inne overrasket.

Seks personer ble drept i terrorangrepet mot moskeen i Quebec City i 2017, men det ble praktisk talt glemt fordi det befant seg kronologisk mellom lastebilterroren mot julemarkedet i Berlin og to terrorangrep i London. Ikke desto mindre var det et varsel om hva som kunne komme.

Siden Vesten nå engang med ett ble et litt mørkere sted, er det verdt å stoppe opp og reflektere over hvordan vi kom hit.

Demografisk, religiøst og kulturelt er Vesten – New Zealand inkludert – blitt mer likt Midtøsten. Samtidig er konflikter av den typen som kjennetegner Midtøsten, også kommet hjem.

Christchurch-massakren har visse fellestrekk med Hebron-massakren i 1994. En skrudd israelsk ekstremist, Baruch Goldstein, åpnet ild inne i en moské og drepte 29 mennesker. Det var et av de verste øyeblikkene i konflikten mellom Israel og palestinerne de siste tredve årene.

Nå har Vesten fått sin egen Hebron-massakre. Vi ble også mer likt Midtøsten politisk. Vi har på et vis fått våre egne Midtøsten-konflikter. Skulle du ha sett!

Folk som fulgte med i historietimene på skolen, kan godt spørre: Men var det grunn til å tro noe annet? Skulle ikke våre samfunn også kunne rammes av politisk og religiøs vold og konflikt, som verdenshistorien er så full av?

Samfunnet var ikke ment å fungere slik med flerkulturen. Det skulle jo bli så fint og harmonisk.

Det har lenge vært klart at dette er en politisk utopi, en veldig farlig sådan. Massemordet på 49 muslimer bekrefter det, i likhet med islamisters tallrike massemord rundt omkring i Vesten de siste tiårene.

Utopien om flerkulturen har en fatal designfeil, nemlig kravet om perfekte mennesker som hyller den. Når utopien brister, er det skavankene hos menneskene som ikke hyller den, som får skylden.

På den tiden da den kristne kulturen stod sterkere i Vesten enn den gjør i dag, var det en mer utbredt forståelse for at mennesket er ufullkomment, eller det man i klassisk kristen tenkning kaller syndig. Denne forståelsen tilsier også at det heller ikke er mulig å skape noe perfekt samfunn. Dette er et essensielt konservativt utsyn, som i sitt vesen er anti-ideologisk.

Men den utvidede venstresiden og det postmoderne samfunnet har forkastet denne tenkningen. Ambisjonene er derfor å skape et samfunn av politisk syndfrie mennesker.

Galskap er et passende ord på dette, men den utvidede venstresiden som i dag sier at hatet er årsaken til terroren i New Zealand, vil derimot aldri innrømme at den selv nærer et veldig farlig tankegods. Den synes at tankegodset er genialt, og at de som ikke er enige, er farlige.

At ansvaret for den flerkulturelle elendigheten også ligger hos flerkulturens forkjempere, er imidlertid en uutholdelig tanke for disse utopistene. Redselen for selv å bli bli trukket til ansvar krever en motoffensiv: Skylden og byrden må veltes over på dem som aldri aksepterte utopien. De er farlige kjettere. De brennes riktignok ikke på bål, men de mister jobben og kastes ut av internett.

Intellektuelt sett er dette en uhyre svak posisjon. Men kombinasjonen av nidkjærhet og tiltagende panikk gjør at den likevel ikke er harmløs. Retorikken og aggresjonen kommer sannsynligvis til å bli trappet opp.

Men det kommer ikke til å lykkes. Stadig flere gjennomskuer dette nå. Folk ser klarere at dagens sammenstøt mellom Vesten og islam befinner seg i en historisk kontinuitet som strekker seg 1300 år tilbake i tid.

Det kommer til å flyte mer blod, og den politiske luften vil bli enda mer giftig.

Men skylden ligger ikke hos deg som mener at det beste ville være om muslimer som hovedregel bodde i sine egne land, og at Vesten forble dominert av mennesker tilhørende en jødisk-kristen eller sekulær kultur.

Anklagene som måtte komme, kan godt sendes i retur.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.