El Paso-terroristen Patrick Crusius og Christchurch-terroristen Brenton Tarrant.

Rekken av miserable unge menn som skriver ned sine forvirrede tanker om verden og politikken innen de går hen for å gjennomføre et massemord, er ikke akkurat en sosiologisk klasse, men med El Paso-massakren mindre enn et halvt år etter Christchurch-massakren begynner det å ligne en trend.

Patrick Crusius’ «manifest», med tittelen «The Inconvenient Truth», er på bare fire sider, men viser likevel klare likhetstrekk med Brenton Tarrants 35 sider lange tekst kalt «The Great Replacement». Crusius innleder da også med å gi sin generelle tilslutning til det Tarrant skrev.

Begge to deler en vrangforestilling som Anders Behring Breivik la for dagen i enda mer kolossale dimensjoner, nemlig at nettopp deres massemord kan gi det avgjørende støtet til å forandre historien.

Crusius er mindre svulstig og fantasifull enn Tarrant, som sågar hevdet at han hadde fått en slags velsignelse fra 22. juli-terroristen, men El Paso-terroristen avslutter likevel sitt manifest slik:

«Dette er bare begynnelsen på kampen for USA og Europa. Jeg har æren av å lede kampen for å redde mitt land fra ødeleggelsen.»

Mens Tarrant rettet sin dødelige aggresjon mot muslimer, er det latinamerikanske innvandrere som får unngjelde for Crusius’ vrede. «USA råtner fra innsiden», anfører han som den politiske hovedgrunnen til sitt forestående angrep. Politikken er angivelig korrupt og i lommene på store selskaper, og innvandringen tjener til å skaffe Det demokratiske partiet nye velgere.

Crusius er opptatt av automatiseringen, ikke bare på grunn av konsekvensene for arbeidsmarkedet, men også for hans eget liv. Det virker ikke som om han har vært noen glad gutt:

«Hele livet har jeg forberedt meg på en fremtid som i øyeblikket ikke eksisterer. Drømmejobben min vil sannsynligvis bli automatisert.»

Samtidig kommer latinamerikanerne og tar ufaglært arbeid. Crusius’ løsning på dette problemet blir altså å begå massemord. Man mistenker at han ikke har hatt en far som har lært ham å bli mann. Men forvent ikke at ødeleggelsen av den tradisjonelle familien havner på anklagebenken.

Politikilder forteller til CBS News at

the suspect was considered «a troubled youth» and described as a loner.

El Paso-terroristen er sint på dem han kaller «forrædere», som er de eneste som etter hans oppfatning kan ødelegge USA, men skriver likevel at han ikke får seg til å drepe andre amerikanere.

21-åringen er imot «raseblanding» fordi han mener det skaper «identitetsproblemer». Ikke desto mindre mener han det ville være «forferdelig å deportere eller myrde alle ikke-hvite amerikanere», og tar derfor til orde for å dele USA inn i en konføderasjon der hver rase har sitt territorium.

Man aner at heller ikke denne guttungen har nevneverdig empati, for var det ikke også forferdelig å skyte flere titalls mennesker?

På de skarve sidene bruker Crusius tid på å beskrive våpenet han bruker, en AK47. Han er interessert i det tekniske, det være seg prosjektilenes gjennomboringskraft eller hanskene han bruker. Planleggingen tok en måned, skriver han.

I likhet med Christchurch-terroristen er også El Paso-terroristen opptatt av miljøsaker. «Livsstilen vår ødelegger vårt lands miljø», skriver Crusius, som blant annet nevner nevner overforbruk av naturressurser og plastforurensning, men ikke er like opptatt av overbefolkning som Brenton Tarrant. Om man skulle harselere litt på miljøfanatikernes bekostning, kunne man nå spørre seg om ikke økofascistenes ord dreper.

Crusius skriver også om sin visstnok uunngåelige død. Det verste ville være å overleve, mener han, for da venter jo dødsstraff og innen den tid vissheten om at han vil bli foraktet av sin egen familie. Det er ikke feigt å plukke lavthengende frukt, skriver Crusius om sitt forestående angrep på kjøpesenteret. En ussel fyr trenger åpenbart å fikse på sitt eget selvbilde.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.