Sakset/Fra hofta

Alle europeiske myndigheter burde ha planlagt og tenkt nøye igjennom hva de ville gjøre hvis Den islamske stat ble nedkjempet og de respektive «fremmedkrigerne» med deres krigerske jihad-bruder og den nyproduserte neste generasjon av jihadister ville «hjem» igjen. Men det har de altså ikke gjort, til tross for rapporter om at Den islamske staten krympet gradvis og at avviklingen var nær forestående.

Man ville tro at alle forsto risikoen ved å ta imot disse som er villige til å kappe av våre vantro hoder om de bare fikk sjansen. Men nei. I hvert land debatteres nå hva man skal gjøre med jihadistene som den europeiske befolkningen stort sett ønsker har fortjent å bli boende i syriske flyktningleire til evig tid. Mange mener også at dette er en mild straff for det valget de selv har tatt.

Fengsling er teknisk sett vanskelig, mener man i Storbritannia. For hvordan skal man få produsert nok bevismateriale fra Syria til å få dømt disse menneskene? Og vil ikke også fengslene bli en yngleplass for radikalisering? Vi har sett fra den britiske jihadbruden Shamima Begum at det ikke er noen anger. Beklagelsen består i jihadistene mislyktes.

Idag dømmes den første kvinnen i Norge for IS-deltakelse. Hva gjør vi om to år og ni måneder?

En somalisk asylsøker er i Oslo tingrett dømt til fengsel i to år og ni måneder for å ha deltatt i terrornettverket IS i Syria, melder TV 2.

Hun er den første kvinnen som er dømt for IS-deltakelse etter å ha reist fra Norge.

Fembarnsmoren ble pågrepet i Østerrike i november 2017 med 50.000 kroner og et falskt pass. Hun nektet straffskyld på samtlige punkter i tiltalen.

Hvorfor bruke norske skattepenger på rettssaker som dette?

Sverige har alltid hatt mye rart for seg i humanismens navn. Men denne gangen er det Danmark som trår på usikker is. Der annonseres det at «fremmedkrigerne» som kom tilbake til Danmark enten er i utdannelse eller i arbeid. Dette er altså egentlig snille og greie mennesker som enkelt kan integreres igjen. De skal gis «fotfeste i det danske samfunnet». Litt dialog og sånn så blir alt bra. Jihad i Syria blir omskrevet til praktiske utenlandsstudier på CV’en.

Gla’meldingen fra Danmark (så langt har ingen av disse begått terror etter at de kom tilbake) nevner 17 av 20. Hva som skjedde med de siste tre som ikke ville delta i det frivillige «exitprogrammet» nevnes ikke. De er kanskje blant de man hadde nok bevismateriale mot til å fengsle for drap og tortur?

Politikommissær Allan Aarslev greier til og med å si at prosjektet har gitt danskene mulighet til å se dem i øynene! For kvinnenes del, så er kanskje øynene fremdeles det eneste som er synlig?

NTB-Ritzau har den oppmuntrende tittelen: 17 av 20 fremmedkrigere i Danmark tilbake i samfunnet igjen

17 av 20 fremmedkrigere som kom tilbake til Danmark mellom 2013 og 2015, er i dag enten i arbeid eller er i utdannelse.

De 17 personene takket ja til å være med i et individuelt «exitprogram» i samarbeid med Aarhus kommune og politiet i Østjylland, skriver Berlingske. Totalt 20 fikk tilbudet.

– Prosjektet har gitt oss mulighet til å se dem i øynene og vurdere hvilken situasjon de befant seg i og hva vedkommende har bruk for, for å kunne sikre oss at de ville få noenlunde fotfeste i det danske samfunnet igjen, sier politikommissær Allan Aarslev i politiet i Østjylland til avisen.

Ingen av de 17 har blitt dømt for kriminelle handlinger etter at de ble en del av programmet, opplyser Aarslev. De aller fleste har stiftet familie etter at de kom hjem.

De som returnerer vil bli framstilt for en dommer som skal vurdere om de skal sone straff. Selv om de skreddersydde programmene har fungert så langt, er det ikke sikkert at de vil få samme effekt framover dersom fremmedkrigerne blir dømt til fengsel, tror forsker Tore Refslund Hamming ved European University Institute. Han påpeker også at personene som er en del av programmet, vendte hjem tidlig.

Denne meldingen fra Danmark er ment å glatte over den enorme risikoen det er å ta imot disse jihadistene. Det vil sannsynligvis ikke ta lang tid før en eller annen norsk politiker sier: «Men se, det er jo gått så fint i Danmark!». Denne naiviteten vil i fremtiden koste mange livet.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.