Sakset/Fra hofta

Foto: Reuters

I en kronikk som er publisert i en rekke aviser i europeiske land, presenterer den franske presidenten Macron sin visjon for Europas framtid.

EU-valget er ikke langt unna, og Macron vet at det haster med å snu skuta. Det er mye som står på spill. Han henvender seg direkte til velgerne:  Hvis jeg tar meg friheten til å snakke direkte til dere, er det ikke bare på grunn av historien og verdiene som bringer oss sammen. Det er fordi det haster. Om noen få uker vil valget til Europa bli avgjørende for fremtiden for vårt kontinent.

Si je prends la liberté de m’adresser directement à vous, ce n’est pas seulement au nom de l’histoire et des valeurs qui nous rassemblent. C’est parce qu’il y a urgence. Dans quelques semaines, les élections européennes seront décisives pour l’avenir de notre continent.

Europa er i fare, sier Macron.

Macron vil ha et sterkt felles forsvar, strengere kontroll ved de ytre Schengen-grensene i tillegg til et nytt byrå som skal «beskytte EUs demokrati mot nettangrep og falske nyheter». Videre vil Macron at Europa skal «vende seg mot Afrika» fordi vi trenger en pakt for fremtiden.

Une Europe qui se projette dans le monde doit être tournée vers l’Afrique, avec laquelle nous devons nouer un pacte d’avenir.

EU må ha en felles asylpolitikk for migranter, sier Macron. Dette til tross for at EU-landene ikke engang greide å bli enige om fordeling av alle migrantene som kom i 2015. Han vil ha felles EU-regler for politisk asyl når det gjelder å få innvilget asyl eller bli avvist.

une même politique d’asile, avec les mêmes règles d’accueil et de refus

Man må også bli enige om å forby «hatefulle og voldsforherligende taler på internett», sier Macron. Hva som defineres som hatefullt er de gode aldri i tvil om. «En manns frihetskjemper, en annen manns terrorist» gjelder visst bare når det dreier seg om venstreekstreme. Da er vold helt iorden – de er jo frihetskjempere. Det tar nok ikke lang tid før jihadistene blir gitt samme betegnelse. I Sverige blir de allerede i fullt alvor kalt for IS-resenärer.

Selv om Storbritannia er på vei ut, så ønsker Macron at landet skal delta i et felles europeisk forsvarssamarbeid. Macron vil ha en europeisk forsvarstraktat med klausul om gjensidig forsvar.

Macron uttrykker bekymring for at Europa er i ferd med å stagnere. Resten av verden spørs seg hvor Europa befinner seg, hva gjør Europa. I deres øyne utvikler Europa seg til å bli et marked uten sjel, sier Macron.

« Où est l’Europe ? Que fait l’Europe ? ». Elle est devenue à leurs yeux un marché sans âme

Brexit er symbolet på krisen, sier Macron. Den nasjonalistiske tilbaketrekkingen til Storbritannia har ingenting å tilby, sier han.

Le repli nationaliste ne propose rien

Man får inntrykk av at de det haster mest for her, er Macron og hans likesinnede som vil viske ut landegrensene i Europa mens europeerne hjelpeløst blir mikrostyrt av ikke-valgte EU-ledere. Når disse elitene møtes fra forskjellige land føler de nok at de har mye til felles. Men de har ingen antenner og ingen forbindelser med vanlige folk som elsker sine respektive fedreland. Denne nasjonalismen som eliten mener er så ødeleggende, er selve grunnlaget for demokrati.

EU-valget i mai kan endre Europas fremtid. Det er ikke rart at de skjelver litt i buksene og at Jean-Claude Juncker tar seg en ekstra dram.

Hele kronikken til Macron kan du lese på engelsk her.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!