Sakset/Fra hofta

Erna Solberg bekreftet i går at såkalte IS-krigere som er norske statsborgere har rett til å komme tilbake til Norge. Men Erna gikk lengre.

– Hvis de har et ønske om å komme tilbake, vil vi ta tilbake IS-borgere. Men de vil bli straffeforfulgt og det vil være politi og rettsvesen hjemme som vil gjøre vurderinger i disse sakene, sier Solberg. (NRK)

Vår statsminister omtaler IS-terrorister som om de skulle være innbyggere i en stat: IS-borger. Vi må forvente at når statsministeren uttaler seg om borgerskap må hun være helt presis, påpeker Pål Steigan.

Slike begreper har juridiske og folkerettslige konsekvenser. Mener hun «borgere av Kalifatet»? Eller er hun bare slurvete og mener «norske borgere som har kjempet for IS»? I resten av intervjuet er det denne betydningen som blir lagt til grunn, men tvetydigheten henger igjen, og det blir ikke veldig mye bedre når hun forsøker å presisere. NRK skriver:

Nå bekrefter Solberg overfor NRK at IS-krigere som er norske statsborgere har rett til å komme tilbake til Norge. De vil deretter bli straffeforfulgt.

Her omtaler hun IS ikke som en terrororganisasjon og IS-terroristene ikke som terrorister. For Erna Solberg er de «krigere», og dermed slipper hun jo katta ut av sekken. Disse terroristene har kjempet den samme krigen som USA, Vesten, Norge, oljediktaturene har kjempet mot Syria. Der har de begått de forferdeligste forbrytelser. Nå har de tapt og deres bakmenn må ta dem hjem, for Syria vil ikke ha dem. Norge regner ikke disse folkene som terrorister, men som «krigere», og nå skal de hjem og bli integrert i Norge med sine familier.

Den bitre pillen drasjeres med et tynt lag sukker: De skal straffeforfølges i Norge. Åja, men da er det vel greit! Hvor lett er det å straffe «IS-borgerne»? Hvordan er det med bevissituasjonen for forbrytelser som er begått flere tusen kilometer fra Norge, attpåtil i et lovløst område, et «kalifat» som ikke engang eksisterer lenger?

Uansett kommer de til ditt nabolag, din kommune.

Vår statsminister er opptatt av «IS-borgernes» interesser, deres rettigheter. Hun sender et fryktelig dårlig signal: «Våre terrorister» vender «hjem» etter en tapt krig.

Nå skal du og jeg integrere dem.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.