Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix.

En meningsmåling som opinionsinstituttet Civey har utført i Tyskland på oppdrag fra Atlantik-Brücke, en organisasjon som etterstreber gode relasjoner mellom Tyskland og USA, viser at 85 prosent av de spurte vurderer forholdet mellom de to landene som negativt eller svært negativt.

Det opplyser Frankfurter Allgemeine.

Mer enn halvparten av de spurte ønsker at Tyskland distanserer seg ytterliere fra USA, mens kun 13 prosent ønsker et nærmere forhold.

Det er flere som har en fordelaktig oppfatning av Kina enn av USA:

På spørsmål om hvorvidt USA eller Kina ville være den beste partneren for Tyskland, kunne ikke en tredjedel av respondentene bestemme seg. Den største gruppen, på 42,3 prosent, mente at Kina kanskje eller utvilsomt var den beste partneren.

Et flertall av de spurte avviser at Tyskland bør bruke mer penger på forsvaret, samt at landets væpnede styrker bør erstattes av en felles EU-hær.

Det er ikke store forskjeller blant de forskjellige partienes velgere, men blant AfD-velgere er det noen flere som har en positiv oppfatning av forholdet til USA enn tilsvarende for andre partier.

Resultatene av meningsmålingen må antas å være influert av den massive pressekampanjen mot USAs president Donald Trump, men for amerikanerne kan de likevel reise et spørsmål: Er Tyskland en alliert?

 

Kjøp Christopher Caldwells «Betraktninger over revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂