Halvor Tjønn skriver interessant om forholdet mellom Kina og USA i siste nummer av Dag og Tid (bak betalingsmur). Han viser til talen som visepresident Mike Pence holdt i Hudson Institute i oktober 2018, men som gled nesten ubemerket forbi de tradisjonelle mediene.

Enkelte viste til en kort NTB-melding, der man nøyde seg med å påpeke at Pence anklaget Kina for å ville bli kvitt Trump – for hvem vil ikke det, liksom?

Hører eller leser man talen, får man imidlertid raskt et ganske annet og bedre inntrykk, både av hva talen faktisk handlet om og hva problemene i forholdet mellom USA og Kina egentlig består i.

Pence er sindig. Han viser at Donald Trumps strategi overfor Kina handler om langt mer enn storkjeftethet.

Med innestemme forklarer Pence hvordan Kina gradvis har bygget seg opp til å bli en økonomisk og militær stormakt, godt hjulpet av vestlig bistand, urimelige handelsvilkår og tyveri av vestlige oppfinnelser.

USAs intensjoner var gode:

After the fall of the Soviet Union, we assumed that a free China was inevitable. Heady with optimism, at the turn of the 21st Century, America agreed to give Beijing open access to our economy, and bring China into the World Trade Organization.

Previous administrations made this choice in the hope that freedom in China would expand in all forms – not just economically, but politically, with a newfound respect for classical liberal principles, private property, religious freedom, and the entire family of human rights…

Håpet gikk ikke i oppfyllelse, konstaterer Pence.

Skal vi tro visepresidenten, er det rimelig god avstand mellom den pasifistiske dialoglinjen som kommunistpartiet gikk ut med for noen år siden, og dagens virkelighet i regionen:

While China’s leader stood in the Rose Garden of the White House in 2015 and said that his country had “no intention to militarize the South China Sea,” today, Beijing has deployed advanced anti-ship and anti-air missiles atop an archipelago of military bases constructed on artificial islands.

Når Kina er ferdig opprustet, etter kommunistpartiets plan i 2025, står verden overfor et dramatisk utenrikspolitisk linjeskift, påpeker Tjønn med henvisning til det Pence sier i talen sin:

Landet freistar å skaffa seg kontroll over mesteparten av dei avanserte industrisektorene i verda og er i ferd med å byggja opp eit militærapparat som tek sikta på å skyva USA ut frå det austlege Stillehavet. Målet er å dominere Sør- og Aust-Asia verdas mest dynamiske region. Når Kina har fullført den militære oppbygginga kring 2025, vil USAs allierte i regionen hamna bak dei kinesiske forsvarslinene, hevda Pence.

Enkelte taler burde vært publisert med varedeklarasjonen «viktig». Dette er en av dem.

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.