Nytt

Miroslav Lajcak taler til FNs generalforsamling i New York den 19. september 2017. Foto: Lucas Jackson / Reuters / Scanpix.

Slovakias utenriksminister Miroslav Lajcak går av i protest mot at landets nasjonalforsamling og regjering motsetter seg FNs migrasjonspakt.

Den slovakiske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag med stort flertall en resolusjon som fordømmer FNs migrasjonspakt. Slovakia føyer seg med det inn i rekken av land som ikke vil undertegne FN-pakten.

Slovakias statsminister Peter Pellegrini sa like etter avstemningen at regjeringens syn på saken er i tråd med nasjonalforsamlingens.

– Den omfattende avvisningen av pakten viser at det er bred konsensus i utenrikspolitikken, sa han.

Utenriksminister Lajcak har stått ganske alene i synet på migrasjonspakten. Han var for øvrig president for FNs hovedforsamling fra i fjor høst og fram til september i år. Det var i løpet av denne perioden at migrasjonspakten ble utarbeidet.

Migrasjonspakten har som mål å styre migrasjon og styrke migranters rettigheter. Pakten forplikter til å motvirke og bekjempe årsakene bak migrasjon, som klimaendringer og fattigdom.

Fra før av har USA, Østerrike, Bulgaria, Kroatia, Tsjekkia, Estland, Polen, Israel og Ungarn alle sagt nei til pakten.

(©NTB)

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Les også