Nytt

Emmanuel Macron på en konferanse under et offisielt besøk i Belgia den 20. november 2018. Foto: Yves Herman / Reuters / Scanpix.

Populariteten til Frankrikes president Emmanuel Macron har dalt jevnt og trutt den senere tiden, hvor franske meningsmålinger tidlig på høsten viste at drøyt tredve prosent av de spurte syntes han gjorde en god jobb, og snaut tredve noe senere.

Nå fortsetter Macrons popularitet å falle. En fersk meningsmåling offentliggjort i Journal du Dimanche som Ifop har gjennomført i tidsrommet 9.–17. november, viser at det kun er 25 prosent som mener den franske presidenten gjør en god jobb – fire prosentpoeng færre enn ved den tilsvarende målingen i oktober.

Reuters skriver:

Macron, who came to power 18 months ago vowing to reshape the economy and overhaul institutions, has brushed off slumping ratings to push through a series of reforms, including a loosening of laws governing hiring and firing.

His government introduced fuel tax hikes to encourage drivers to embrace less-polluting cars, touching a nerve with voters in rural areas in particular as the extra cost began to bite in October when global oil prices surged.

Angry motorists and other demonstrators, many accusing Macron of being out of touch with ordinary people, blocked roads across France on Saturday in a grassroots campaign dubbed the “Yellow Vests” that drew nearly 288,000 protesters.

Med tanke på at motorveiprotestene mot økte drivstoffavgifter fant sted den 17. november, har de neppe hatt noen større innflytelse på en meningsmåling som ble utført over ni dager til og med den store protestdagen.

Macron sliter altså på hjemmebane, men lykkes bedre med sine ambisjoner for storpolitikken i EU. De siste ukene har han han fått støtte fra Tyskland for sine tanker om en europeisk hær og et felles budsjett for eurosonen.

 
 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.