Sakset/Fra hofta

Foto: Ole Paus – Wikimedia Commons

Ole Paus holdt en konsert for fred i Bergen Domkirke søndag 28. oktober. Blant publikum satt Nils Gunnar Sjøberg som ble så pinlig berørt av Ole Paus’ ufine bemerkninger at han skrev et innlegg til Bergens Tidende. Her er et kort utdrag:

Jeg var til stede i en full Domkirke i Bergen søndag 28. oktober, på noe jeg trodde skulle bli en hyggelig opplevelse med visesang (Ole Paus) og kor (Bækkalokket). Sangen og koret var flott, men tilstedeværelsen ble likevel skjemmet av et svært negativt politisk utspill.

Forut for sangen hadde biskop Halvor Nordhaug regien i en samtale med Paus, som spydde ut så mye negativt om annerledes tenkende mennesker, at det hele ble flaut og sårt. Først fikk Paus god anledning til å hylle Knut Arild Hareides retningsvalg for KrF (så vidt jeg vet, støtter Nordhaug Hareide-fløyen), og deretter tillot biskopen Paus å omtale tidligere statsråder og medlemmer av Frp som kriminelle. Det ble brukt ord som horekunde, voldtektsmann og bedrager, og han tilføyde: «Når dette liksom skal være kremen i Frp, hvordan er da de øvrige i partiet?»

«Sylvi Listhaugs påstand om at kirken var gått bort fra religion og i stedet blitt et politisk organ, ble tydelig demonstrert.», skrev Sjøberg.

ABCNyheter fulgte opp innlegget til Nils Gunnar Sjøberg med en egen artikkel.  Sylvi Listhaug reagerte og skrev på Facebook at hun forventet en «uforbeholden unnskyldning fra Ole Paus og biskop Halvor Nordhaug til FrPere».

Ole Paus nekter å kommentere kritikken. Det var vel under hans verdighet. Han kalte Listhaug «primitiv» i en kommentar til NRK etter at han ble omtalt i hennes bok «Der andre tier» som en av eliten som definerer hva som er moralsk og umoralsk

Biskop Halvor Nordhaug svarte derimot ABCNyheter:

«Det å invitere til en åpen samtale i kirkerommet er alltid å ta en sjanse. Kirken har i stor grad vært monologens rom, men vi trenger også den åpne samtalen. Å slippe til andre stemmer er til en viss grad å gi fra seg kontrollen. Det får vi våge».

Dette svaret imponerte ikke Sylvi Listhaug:

– At biskopen i sitt svar bare later som ingenting og ikke tar avstand, sier alt du trenger å vite om han og holdningene blant biskoper i Den norske kirke. Hvis å omtale medlemmer av et politisk parti som voldtektsmenn og bedragere, er det biskop Nordhaug kaller for nestekjærlighet og omtanke, er det en helt annen kristendom enn den jeg vokste opp med, sier hun til ABC Nyheter.

 BT   ABCnyheter

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!