Mens KrF vurderer om de skal gå i regjering med Frp, går Frp-nestleder Sylvi Listhaug ut mot KrF-ledelsen og anklager dem for å svikte den kristne kulturarven.

Ikke bare partileder Knut Arild Hareide, men også nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad får sitt pass påskrevet i boken «Der andre tier», som lanseres denne uka.

Her anklager hun KrF for ikke å slå ring om den norske og kristne kulturarven.

– Det verste av alt var da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad gikk ut i valgkampen i 2017 og sa at 10-15.000 nye muslimer inn i landet var helt uproblematisk, siden det er sekulære nordmenn som truer de kristne verdiene. Det er en absurd logikk, skriver Listhaug.

– Utslette vår kulturarv

Hun kritiserer også Bollestad fordi hun gikk imot Frps forslag om å forby bønnerop. Bollestad påpekte at dette ikke er noe samfunnsproblem, ettersom ingen norske moskeer praktiserer bønnerop. Det er å være på etterskudd, mener Listhaug.

– Jeg tror mange reagerer på dette og spør seg om hvorfor vi skal utslette vår egen kulturarv og samtidig hele tiden godta alt fra alle andre, skriver den tidligere justis- og integreringsministeren.

Tar avstand fra imamsleiking 

Listhaug tar i boka selvkritikk for ordbruken da hun anklaget Hareide for å sleike imamer oppetter ryggen, men forteller at hun var provosert over KrF-lederen etter en diskusjon om bruken av bistandspenger.

– Jeg snakker ofte med KrF-velgere som synes utviklingen i partiet deres er trist. Jeg registrerer også at mange som lenge har støttet partiet, nå tror de risikerer å havne under sperregrensen, skriver Listhaug.

– Kirken råtner på rot

I boka hyller hun den frivillige innsatsen som gjøres i menigheter og kristne miljøer rundt om i landet, men tar samtidig tydelig avstand fra Den norske kirke. Hun anklager ledende biskoper og prester for «å la kirken vår råtne på rot ved å gjøre den til en arena for politikk i stedet for å forkynne den kristne tro».

– Kirken har vært en av de viktigste og sterkeste pådriverne for en liberalisering av asylpolitikken, skriver Listhaug og peker på preses Helga Haugland Byfuglien og andre profilerte biskoper og kirkeledere.

Listhaug opplyser at hun og mannen Espen Espeset flere ganger har diskutert om de skal melde seg ut av kirken, men har bestemt seg for at «de ikke skal få bli kvitt meg».

Endret syn på ekteskapsloven

Listhaug kjenner seg ikke igjen i beskrivelser av henne som en «ultrakonservativ mørkekvinne» og tar avstand fra sin egen uttalelse i 2009 der hun gikk ut mot ekteskapsloven. Her har hun endret syn.

– Kirkene må selvsagt bestemme selv hvem de vil vie, og staten skal ikke legge seg bort i hvilket kjønn de som gifter seg har, skriver hun.

Samtidig slår hun fast at hun har «konservative ryggmargsreflekser» som kommer fram i møte med eggdonasjon og surrogati.

 
 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.