Nytt

Fem menn ble skutt på åpen gate i Malmö 18. juni i år. Tre av dem døde av skadene. Siden fulgte flere dødsskytninger.

– Vi skal jage dere med alt vi har om dere ikke legger ned våpnene. Det var myndighetenes budskap til et titall gjengledere som torsdag var innkalt til et hemmelig møte i Malmö.

Noen timer senere ble en av deltagerne på møtet – en av de mest sentrale kriminelle i byen – tatt med et større parti narkotika.

Malmö setter press på byens gjenger. «Vi vet hvem dere er og hva dere driver med», dette var budskapet til de gjengkriminelle som var invitert til møte med Malmös politimester, et kommunalråd og en statsadvokat (chefsåklagare) torsdag.

Mennene, i alderen 20-25 år, ble også informert om muligheten til å bryte ut av det kriminelle livet, ifølge Sydsvenskan.

Den nye strategien for å stoppe skyting og gjengrelaterte drap kalles «Sluta Skjut» og er delfinansiert av EU. Metoden er adaptert fra USA og er et samerbeid mellom Malmö by, politiet, kriminalomsorgen og Brottsförebyggande rådet.

Malmö var utsatt for en rekke skytinger med flere dødsofre på åpen gate i sommer, og dette skal ha foranlediget «Skjuta skjut»-satsningen.

 

Under møtet fikk lederne i byens underverden vite at den som fra nå av blir tatt med våpen automatisk vil utsette hele sin gjeng, slektninger og øvrige pårørende for å bli oppsøkt hjemme, samt kontroller og urosamtaler.

Allerede samme kveld ble en av de gjengkriminelle fra møtet pågrepet i boligområdet Kroksbäck med et større narkotikaparti.

Ifølge Sydsvenskan var møtet svært godt bevoktet. Både sivilt og uniformert politi sikret innfartsveiene, de nærmeste omgivelsene og lokaler i nærheten. Avisen skriver at politimester Stefan Sintéus, kommunalråd Andreas Schönström (S), og statsadvokat Ola Sjöstrand deltok på møtet.

Les også