Sakset/Fra hofta

Forlagsbransjen møter seg selv i døra i Nygaard-saken.

Fra drapsforsøk til no-platforming går en rød tråd. I form av stadige angrep på ytringsfriheten, og på dem som benytter seg av den.

Nå siktes en rekke personer for å ha forsøkt å straffe William Nygaard med døden.

Gid man også kunne sikte no-platformerne, rasisme-anklagerne, drapstruerne, utfryserne, uthengerne – og alle de som forsøker å drepe og skade sine meningsmotstandere sosialt.

William Nygaard er vel den person i Norge som har fått lide hardest for å benytte seg av vår grunnlovsfestede ytringsfrihet.

Vi andre blir drapstruet, sensurert, sjikanert, hengt ut, mister jobb, venner etc.
Nygaard ble faktisk skutt på. For å drepes.

Idag er ytringsfriheten fremdeles under angrep. Ikke bare «det trykte ord» som William Nygaard sier, men all publisering. Digital som trykt, demonstrasjoner og appeller, ord og bilder, er under angrep.
For ikke lenge siden ble en deltager i en markering for ytringsfriheten fysisk angrepet.

Siste skudd, no pun intended, på stammen i angrepene på ytringsfriheten er no-platformingen.

Våre dagers no-platforming har den samme hensikt som skuddene mot Nygaard. Begge deler skal forhindre uønskede ytringer å komme frem.

Det grunn til å tro at de som skjøt Nygaard er folk som misliker at det ytres fritt omkring en religion som er så fin at den ikke kan kritiseres. Det var herfra den såkalte fatwa’en mot Nygaard kom.
De som utsteder slike fatwa’er ønsker at hver den som kritiserer deres religion lå døde.
Eller maktesløse. Uthengt og utestengt.

I Nygaards bransje finner en dem som ivrer sterkest for å forsvare nettopp denne fine religionen.
Ikke gjennom fremmedartede, turbankledde og skjeggete fatwaer, men gjennom vår hjemlige og velkjente sverting og utfrysning.

Nå står disse menneskene overfor et dilemma.
Bransjen selv skriker ofte og gjerne om retten til ytringsfrihet. Samtidig forsøker den å sverte religionskritikerne som fascister, slik Nygaard, med støtte fra flere kolleger, nylig kalte FrPs Sylvi Listhaug.

Når Nygaard-saken kommer opp i lyset, tror jeg bransjen vil møte seg selv kraftig i døra.

De kan ikke samtidig skrike opp om ytringsfriheten og ønske at Nygaards attentatpersoner blir avslørt – samtidig som de selv straffer andres kritikk av religionen som utstedte fatwa’en, med sverting, stempling, tisking og hvisking, utfrysning og no-platforming.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.