Nytt

Fransk anti-terror politi beslagla våpen og arresterte tre personer, da de i morgentimene tirsdag stormet lokalene til det iransk-støttede shia-senteret, «Center Zahra France», i landsbyen Grande-Synthe, like ved Dunkerque.

Senteret ansees som et av de viktigste shia-sentrene i Europa, og aksjonen skal blant annet være foretatt på bakgrunn av mistanker om at det har sterke bånd til militante shia-islamister.

Det er også grunn til å anta at raidet kommer som en konsekvens av at franske, belgiske og tyske myndigheter i sommer avdekket planer om et planlagt terror-anslag mot den iranske opposisjonsbevegelsen, Folkets Mujahedin (MeK). En iransk diplomat ble første juli i år arrestert av tyske myndigheter, siktet for å ha overlevert en halv kilo sprengstoff til et belgisk-iransk par.

Lokalene ligger i landsbyen Grande-Synthe, en forstad til Dunkerque, som i årevis har vært et senter for migranter som ønsker å krysse den engelske kanal. I begynnelsen av september fjernet fransk politi 500 migranter, hovedsakelig kurdere fra Irak.

Shia-senterets økonomiske aktiva er også frosset, og etter aksjonen krevde prefekten i kommunen at senteret må stenges permanent, melder France3. Samme kilde melder at shia-senteret ikke fremstår som spesielt hjelpsomme i forbindelse med tilstrømningen av migranter.

– Det er et veldig lukket samfunn, vi vet ikke hva som skjer inni, det er ofte vakter foran inngangen. De har også butikker i sentrum, uttaler en anonym nabo til France3.

Tirsdag ettermiddag skriver Jerusalem Post at Frankrike også fryser alle økonomiske aktiva tilhørende de to iranske borgerne Assadollah Asadi and Saeid Hashemi Moghadam, samt en ikke navngitt enhet innen iransk etterretning.

Dagens utvikling er spesielt interessant fordi Frankrike til nå har vært en av de fremste pådriverne for å opprettholde atomavtalen med Iran, i direkte opposisjon til hva USA under ledelse av President Trump ønsker.

Kjøp Christopher Caldwells «Revolusjonen i Europa – innvandring, islam og Vesten» fra Document Forlag her.