Nytt

Tidligere utenriksminister Boris Johnson gikk hardt ut mot Theresa May under De konservatives partilandsmøte i Birmingham og refset Mays brexitplan. Foto Toby Melville / Reuters / Scanpix

Tidligere utenriksminister Boris Johnson refset statsminister Theresa Mays brexitplan i sin tale under De konservatives partilandsmøte.

Landsmøtet preges i stor grad av brexit-diskusjoner, og den tidligere utenriksministeren hadde mye på hjertet da han gikk hardt løs på May og hennes brexitplaner.

– Det er på tide å skrote Chequers-avtalen, som bare er lureri. Og om vi lurer velgerne, kommer til å øke følelsen av mistro, sa Johnson til full jubel i salen.

I den såkalte Chequers-planen foreslår May at den frie flyten av varer og jordbruksprodukter skal fortsette etter brexit, med like regler i EU og Storbritannia. Men Storbritannia skal ha frihet til å regulere tjenestesektoren selv, den frie flyten av personer skal opphøre, og britene skal sette sine egne tollsatser mot andre land.

Johnson trakk seg fra regjeringen i protest da May la fram sin brexitplan før sommeren.

– Ikke tro på de når de sier at det ikke finnes noen planer eller andre alternativer, sa Johnson, som også sa at handel med EU gir mindre mening i dagens globaliserte økonomi.