Palmyras alfabet 13

Ulf Nilsen er en norsk kunstner som selger godt til livets opphold og fortsatt har skaperkraft. Det er ikke uvanlig at han på en separatutstilling selger for en million eller to. Nilsen skaper da også en billedverden som er tiltalende og full av poetisk fylde. Han er en figurativ kunstner som fabulerer frem merkelige motiver, der mennesker og natur, samt enkelte symboler, flettes sammen til en estetisk vakker virkelighet. Det gjelder for både hans malerier og tegninger.

Hans utstilling nå i Galleri Haaken er av et annet slag. Selv om den hovedsakelig består av tegninger, samt noen malerier, har den et noe annet utgangspunkt enn hans tidligere mønstringer. For et par år siden meldte Nilsen seg som flyktningguide for Røde Kors. Det medførte en kontakt med Yonas, en eritreisk flyktning, som kunstneren kom i nær kontakt med. I løpet av de to årene mottok Ulf Nilsen mye informasjon om den unge flyktningens liv og kulturelle bakgrunn, kunnskaper og innsikter som jevnlig nedfelte seg i en strøm av bilder.

Palmyras alfabet 14

På en måte er denne utstillingen et resultat av dette møtet med en annen verden enn den kunstneren tidligere har tematisert. Av den grunn blir også motivkretsen annerledes, men ikke de kunstneriske og tegneriske grepene, bortsett da fra en større realisme i skildringen av båter, natur, bygninger og folkeliv. Frie fabuleringer passer jo ikke så godt sammen med fakta-skildringer i tegnerisk form, men kunstneren fornekter seg allikevel ikke i den visuelle vinklingen.
Med tanke på Ulf Nilsens humanitære engasjement blir denne utstillingen mer som en dokumentarisk reportasje å regne, enn et fritt kunstnerisk prosjekt. Slik sett blir utstillingen som helhet ganske kompakt beskrivende og kunstnerisk nøytralisert. Hvis man derimot anstrenger seg for å «isolere» enkeltarbeider, gjenvinner de noe av sin kunstneriske glød og selvstendighet. Da demonstrerer de også Nilsen tegneferdighet og estetiske følsomhet.

Galleri Haaken:
Ulf Nilsen, «Yonas», tegninger og malerier.
Varer fra 20/9 til 14/10, 2018

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂