Sakset/Fra hofta

Nytt platecover viser Sylvi Listhaug med gjensydd munn og laserøyne.

Et plateselskap med det treffende navnet «Fucking North Pole Records» har gitt ut en ny plate «Punk i Norge 2018». I følge NRK.no vil plateselskapet vise fram all den flotten punken som lages i Norge i dag.

Plateselskapet har valgt å bruke et bilde av Sylvi Listhaug med gjensydd munn og laserøyne på coveret. «Jeg synes hun er skummel, rett og slett. Litt sånn romvesen-aktig,» sier kunstneren som står bak bildet, Kari Westegaard, til NRK.

Westegaard understreker at dette er en reaksjon på Listhaugs virke som politiker og ikke et angrep på barna hennes (nei, det får vi da virkelig ikke håpe). NRK spør kunstneren om hun synes det er greit å vise fram en kjent politiker på denne måten. «Nei, alle er ikke fritt vilt. Men innholdet på plata, og da spesielt tekstene, er i takt med coveret. Det er viktig at man tør å kritisere også de som er store og populære. Jeg synes ikke litt synd på politikerne, de har valgt den jobben selv,» sier Kari Westegaard.

Alle er altså ikke fritt vilt. Sylvi Listhaug derimot, hun må tåle det meste. Naken og korsfestet hang hun på en vegg i Bergen sentrum. Bildet er nå omsatt for 500 000 kroner.

Svein Tore Bergestuen, som NRK omtaler som kommunikasjonsekspert, mener Listhaug er en av de mest kontroversielle og synlige politikere i vår tid. Nærmest et ikon for både sine tilhengere og motstandere må vite. Slike karakterer har alltid blitt brukt i kunsten, ifølge Bergestuen. Derfor må Sylvi også tåle å henge naken og hengt på veggen eller bli portrettert med gjensydd munn på et platecover.

Navnet Kari Westegaard lyder ikke kjent for meg, men det betyr ikke at hun ikke er en kjent kunstner, i hvert fall i sine kretser. Kanskje hun neste gang kunne støtte sin nesten navnebror Kurt Westergaard som nær har ofret livet etter å ha tegnet karikatur av Muhammed, en svært populær mann, på bestilling av den danske avisen Jyllandsposten. Da ville nok lattersalvene i Westegaards omgangskrets ha stilnet – og de radikale vennene ha forsvunnet ganske kvikt.

I dagens skjerpede ytringsklima er bildene av Listhaug også et stikk til de som tilfeldigvis er enige med henne i innvandringsspørsmål. Hva fortjener ikke også de? Igjensydd munn, eller i verste fall henge og dingle?

 

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.