Sakset/Fra hofta

Steve Bannon taler under en konferanse i Zürich den 6. mars 2018. Foto: Moritz Hager / Reuters / Scanpix.

Steve Bannon, tidligere sjefstrateg for USAs president Donald Trump, har engasjert seg i utviklingen av et lederkurs i regi av det konservative katolske instituttet Dignitatis Humanae i Italia, melder Reuters.

Engasjementet blir tolket som et tegn på at Bannon ønsker å påvirke Den katolske kirken i en mer konservativ eller populistisk retning, som store deler av det katolske grunnplanet har savnet under pave Frans’ litt over fem år lange pontifikat.

Benjamin Harnwell, director of the Dignitatis Humanae Institute based in a mountaintop monastery not far from Rome, told Reuters Bannon had been helping to build up the institute for about half of its eight-year life.

Tolkningen er rimelig, og det kommer ikke som noen overraskelse. Fra før har Bannon startet en politisk bevegelse som tar sikte på å forene Europas populistbevegelser før EU-valgene i mai 2019.

Men Bannon, som har irske røtter, er også katolikk, han anser kristendommen som en bærebjelke i vestlig sivilisasjon, og han gikk langt i å ta til orde for revitalisering av den jødisk-kristne arven under den konferansen i Vatikanet sommeren 2014 som er og blir den beste kilden til Bannons tenkning. Nå får han en lederrolle hvor han selv kan gjøre et forsøk:

Cardinal Raymond Burke, a leading Vatican conservative who is president of the Institute’s board of advisers, said Bannon would be playing a leading role there.

Burke told Reuters he looked forward to working with Harnwell and Bannon “to promote a number of projects that should make a decisive contribution to the defense of what used to be called Christendom”.

Som de fleste andre steder er det også i Den katolske kirken blitt større avstand mellom grunnplan og elite, og flere antydninger til et aldri så lite populistopprør har vært synlige de senere årene. Et eksempel er et arrangement som Family Day, der katolske ildsjeler har samlet titusenvis av mennesker til storslagne markeringer uten nevneverdig hjelp fra det geistlige hierarkiet.

Bannons prosjekt er derfor ikke uten sjanser til suksess. Men kan det true kirkens enhet? Burke er en uvanlig frittalende konservativ kritiker av pave Frans, og han fordømmer islam som en trussel mot Vesten.

Dignitatis Humanae-instituttets leder Benjamin Harnwell skisserer planene for kursene, som forventes å få opp mot 300 deltagere:

Harnwell said the Institute was setting up two training programs: a leadership course that Bannon is helping to design, which Harnwell described a an “academy for the Judeo-Christian West”, and the Cardinal Martino Academy, named after a former papal ambassador to the United Nations, which will promote pro-life Catholic social teachings.

Instituttet misjon er å forsvare den jødisk-kristne tradisjonen, som Harnwell mener er livsviktig:

“If you don’t have a culture of religious principle, we no longer have a credible basis for life.”

Det er ingenting å si på Bannons ambisjoner. Hvilke utsikter har han til å lykkes?

Det skal neppe stå på innsatsen. Etter mellomvalgene i USA i november vil han bruke nesten all sin tid i Europa, skriver Reuters.

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok ̧«Svindlere, svermere og sjarlataner – den nye venstresidens tenkere» fra Document Forlag her!