Nytt

Høyre krever at skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, dokumenterer samarbeidsproblemene hun oppgir å ha med Utdanningsetaten.

Skolebyråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), måtte svare for samarbeidsforholdene mellom henne og Utdanningsetaten i Oslo under et møte i kultur- og utdanningskomiteen i Oslo bystyre torsdag kveld.

Aftenposten skrev tidligere denne uken at flere ledere i etaten har varslet om Thorkildsens oppførsel, som blir beskrevet som «krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende og ydmykende».

Thorkildsen har i mediene slått tilbake og uttalt at samarbeidsforholdet med ledelsen i etaten har vært vanskelig over lang tid.

– Når politiske føringer er gitt og beslutninger er tatt, har jeg savnet samarbeidsvilje og lagarbeid for å få dette gjennomført etter intensjonen. Dessverre har vi opplevd for mange eksempler på det motsatte og det er problematisk for videre utvikling for Oslo-skolen, sa Thorkildsen i en skriftlig uttalelse onsdag.

Ba om dokumentasjon

Under møtet måtte Thorkildsen tåle kritikk for å ikke ha varslet komiteen om samarbeidsproblemene før hun gikk ut i mediene, og hun ble også bedt om å dokumentere hvilke politiske føringer Utdanningsetaten ikke har etterlevd. Komiteen vedtok at Thorkildsen må komme tilbake og redegjøre for saken.

– Byråden har kommet meg ganske alvorlige uttalelser om egne ansatte og varslere. Derfor har vi bedt henne dokumentere disse uttalelsene. Vi har ikke fått noe informasjon om hva hun bygger disse uttalelsene i pressen på, og det mener jeg er alvorlig, all den tid det foreligger et ganske omfattende varsel på henne, sier Høyres Saida Begum til NTB.

Thorkildsen uttalte at hun av flere grunner ikke kunne gi informasjon om konkrete saker under møtet.

– Mye skurrer

Begum sier hun mener mye «skurrer» med saken.

– Under forrige komitémøte for en måned siden uttalte samme byråd at hun hadde et veldig godt samarbeid med Utdanningsetaten, og nå, bare en måned senere, leser vi det motsatte i pressen. Da må hun enten ha feilinformert oss forrige gang, eller så er det som kommer fram nå, feil. I tillegg har internrevisjonen i februar i år uttalt at Utdanningsetaten kvitterer ut politisk vilje, mens byråden sier samarbeidsproblemene har vart i flere år, sier hun.

Under møtet ble Thorkildsen også konfrontert med nyheten om at hun oppfordret en Oslo-rektor å sende henne en henvendelse via SV, slik at en slapp å journalføre den. På den måten ville en omgå offentlighetsloven.

– Jeg er glad for at dette kommer opp. Det er en klønete og idiotisk formulering av meg i SMS-en, og det har aldri vært hensikt å omgå offentlighetsloven, sa Thorkildsen under møtet, ifølge VG.

Johansen: – Har tillit

Byrådsleder Raymond Johansen befinner seg på en klimakonferanse i San Francisco denne uken og har tidligere ikke kommentere saken. I en sms til NTB torsdag kveld skriver han at han har tillit til at byrådsavdelingen kan løse konflikten som har oppstått, og at han er kjent med at det over tid har vært utfordringer i styringsdialogen med Utdanningsetaten.

– Jeg har tillit til at dette håndteres på en god måte av byrådsavdelingen og fagbyråd Inga Marte Thorkildsen, skriver Johansen.

Søgnen møtte ikke 

På spørsmål fra NTB om hvordan byråden ser for seg hvordan hun og ledelsen i Utdanningsetaten skal kunne klare å samarbeide videre, sier Thorkildsen at hun ikke kan kommentere det nå.

– Men det er noe vi jobber med og vil komme tilbake til, sier Thorkildsen.

Hun vil ikke svare på om hun kan utelukke at leder i etaten, Astrid Søgnen, må tre til side som følge av konflikten.

Søgnen stiller normalt på de faste møtene i komiteen, men var ikke til stede torsdag.

Thorkildsen mener det ikke er aktuelt at hun selv trer til side mens varslersaken mot henne behandles.,

– Nei, det har jeg ikke hørt noen si, og aller minst fra byrådslederen, så det tar jeg for gitt at jeg ikke må, sier hun

Les også