Gjesteskribent

Rundt Malmø ligger kommunene Vellinge, Svedala, Staffanstorp, Burløv og Lomma. Lenger ut ligger Trelleborg, Skurup, Lund, Tomelilla og Kavlinge.

Det er bare i byene Malmø og Lund at Sverigedemokratene er tredje største parti, i de andre kommunene nevnt over er partiet størst eller nest størst.  I kommunene Svedala, Trelleborg, Skurup, Sjøbo og Tomelilla får partiet over 30 % av stemmene! Det høyeste er Sjøbo med 39,4 % til Sverigedemokratene, noe som gjør kommunen til den sterkeste SD-kommunen i hele Sverige!

Vi vet fra før at SD står sterkt i Skåne. Nå har partiet bekreftet stillingen ytterligere. Ikke bare har det gått fram slik som det har gjort på landsbasis, men det har gått kraftig fram, omkring 6-7 %, i Sjøbo hele 9,4 %! Ja, til og med i innvandrertette Malmø og akademiske Lund har partiet gått fram, omkring 3 % begge steder. Og S og M har gått tilbake i alle de nevnte kommunene i Skåne.

Malmø har rundt 300 000 innbyggere, og Wikipedia skriver at første- og andregenerasjonsinnvandrere utgjør hele 41% av disse! Og innvandrere har ikke for vane å stemme SD, likevel oppnår partiet 17 % i byen. Ja, det har som sagt til og med en liten framgang. Og det til tross for at mange etniske svensker har flyttet ut av Malmø pga. innvandringen og bosatt seg i kommunene rundt. De har sett på nært hold hva innvandring betyr: Mer kriminalitet, dårligere skoler, dårligere helsevesen, mer utrygghet osv. De vil ha mindre av dette og en strengere innvandringspolitikk. Da stemmer de SD i sine nye kommuner – sammen med dem som allerede bor der – noe tallene over taler sitt tydelige språk om: Kommunene rundt Malmø er sterke SD-kommuner.

Sverigedemokratenes store framgang fra en fra før sterk stilling i Skåne, gjør det svært vanskelig for dem som vil prøve seg på en variant av minoritetsstyre i kommunene uten å snakke med SD. Det er stor sannsynlighet for at det ikke vil det gå. Det må bli et samarbeid, og det vil kanskje vise vei for resten av Sverige. – Det er lov å håpe.