Sakset/Fra hofta

Det er interessant at SVTs fordømmelse av Jimmie Åkesson rett etter at partilederdebatten var over, møtes med hevede øyenbryn fra kolleger og eksperter som vanligvis er enig med SVT.

Har SVT feilbedømt situasjonen?

I formiddag møtes Åkesson og SD-ledelsen og ledelsen for SVT. Ingen aner hva som kommer ut av det, men SD krever en unnskyldning.

For SD holder det ikke med noen halvkvedet vise, de forlanger at SVT legger seg flate.

Det kommer neppe disse representantene for den politiske overklassen til å gjøre.

Dermed kan SVT ha gitt SD det ekstra puffet før folk går til valglokalene. Fordømmelsen kan ha vært en gavepakke.

Sympati med underdog

Da Fredrik Skavlan sjikanerte Åkesson rett etter at han var tilbake fra en lengre sykmelding, var det Åkesson som fikk sympatien. Ikke bare fra tilhengerne, men en større gruppe.

Folk liker fair play. De har sans for jevnbyrdighet. Den som utnytter sin posisjon misbruker den, slik SVT gjorde –, kanaliserer sympatien over på den det går ut over. Enkel psykologi.

Åkesson oppførte seg rolig og bestemt gjennom hele debatten.

Han satte Annie Lööf på plass når hun forsøkte å sette ham i skammekroken. I realiteten er det svenske velgerne hun og SVT langer ut etter.

Selv når de gjengir det Åkesson sa, er de uredelige.

Kontekst

Mediene gjengir ikke Åkesson korrekt. NTB parafraserer slik at meningen blir en helt annen:

Under partilederdebatten fredag kveld, den siste før søndagens valg, sa Åkesson at noen innvandrere ikke passer inn i Sverige.

DN kutter setningen som gikk foran, slik at lesere som ikke hørte debatten, ikke får med seg konteksten:

Det var under SVT:s sista partiledardebatt som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uttalade sig om svårigheter för invandrare på den svenska arbetsmarknaden.

”Jo, det är för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige”, sade Åkesson.

Hvis man utelater innledningen, fremstår det som en verdivurdering, men får man med helheten, ser man at Åkesson ville forklare sammenhenger:

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb.

Den viktigste setningen er innledningen, «Vi måste ställa frågan», for det er dét de andre i studio ikke har våget i femti år. De holder bare på med tjat. Det samme gjelder hele Vest-Europa. Hvorfor kommer ikke mennesker fra MENA-landene i arbeid i Sverige? Det enkle svaret er: Fordi de ikke er svensker.

Det var en konstatering, men SVT oppfatter det som en verdivurdering og går amok.

Dermed demonstrerer de at de er ute av stand til å forvalte sitt mandat, som er public service.

Hysteri

Det er akkurat samme hysteri som Sylvi Listhaug møtes med av norske medier. De går fullstendig amok når hun formulerer helt udramatiske observasjoner om integreringen.

Sylvi Listhaug er Norges Jimmie Åkesson, det er derfor folk er opptatt av den svenske valgkampen. De kjenner seg igjen.

 

Les også