Nytt

Skjermdump fra en av NRKs valgsendinger i fjor høst.

Jonas Gahr Støre vil utfordre regjeringen og sier at han er klar til å bli statsminister.

Arbeiderparti-lederen har brukt sommeren til å tenke gjennom de politiske slagene som venter i høst. Han mener å se en svekket regjering:

– Det er en svakere regjering, det er en reell mindretallsregjering med et støtteparti som kaller seg opposisjonsparti og skal avklare sin situasjon til høsten. De har et knappere flertall. De har gått på mange nederlag. På mange områder har de lagt sin politikk til side. Jeg tror denne stortingsperioden er mer åpen enn den forrige, sier Gahr Støre til TV 2.

Den første saken Støre mener kan føre til regjeringskrise er Riksrevisjonens skarpe kritikk av sikringen av sentrale objekter. Stortinget skal ha høring om dette allerede i august. For et år siden vedtok Stortinget kraftig kritikk mot regjeringen i denne saken.

Kritikken fra riksrevisjonen «er veldig vanskelig å leve med», sier Støre.

Regjeringen har ikke gjort jobben sin, mener Støre, som «har merket» seg at KrFs representant i kontrollkomiteen på Stortinget mente at statsministeren hadde «sminket virkeligheten».

Ingen vet hvor KrF hopper

Det knytter seg spenning til om KrF vil bytte side i politikken, også det kan gi regjeringskrise. En regjering må ha flertall i Stortinget, påpeker Støre, som minner om at KrF skal ta et valg i høst.

Arbeiderpartiet vil aldri unnlate å ta det ansvaret om det oppstår en situasjon, sier Ap-lederen.

– Det du sier nå betyr det at du er beredt til å bli statsminister i løpet av et år?

– Ja, om flertallet i Stortinget peker i den retningen så vil Ap ta det ansvaret.

Støre minner om at det holdt på å bli regjeringskrise i vår, før Listhaug trakk seg som justisminister. Han mener regjeringen er mer utsatt: «Da vil det være uansvarlig om vi ikke tenkte på hva vi gjør om de får flertallet mot seg.»

Støre sier også at han ikke har noen planer om å gi seg før han blir statsminister.