Kommentar

Jean-Claude Juncker hilser Litauens president Dalia Grybauskaite velkommen til toppmøtet i Brussel 29. juni. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker hadde alvorlig avdrift allerede før gallamiddagen under Nato-toppmøtet i Brussel på onsdag. Og det er ikke første gang han gjør skandale. Junckers alkoholproblemer har vært en gjentagende story i europeisk presse i årevis.En video fra Parc du Cinquantenaire i Brussel går nå viralt og viser hvordan 63-åringen må støttes av blant andre Nederlands statsminister Mark Rutte og Ukrainas president, som viser stor omsorg for EU-bossen, og det er kanskje ikke så rart:

Juncker er kjent for sin drikking, kjederøyking og nådeløse sarkasme mot alle han misliker. Dette er også lederen som har kommet med rene trusler overfor England hvis de gjennomfører Brexit, og som angivelig har en liten sort bok han kaller “Le Petit Maurice”, hvor han noterer navnet på alle han føler er fiender eller som har sviktet ham. Og han glemmer aldri.

Mannen som var statsminister i lilleputtstaten Luxemburg i hele 18 år, har imidlertid mange og mektige venner: Han har alltid jobbet iherdig for å gi store selskaper skattefordeler, og både varslinger og anklager om skattejuks er mange. Statlige dokumenter fra Luxemburg som ble lekket av en varsler, indikerer at dette kan omfatte mer enn 300 av verdens største selskaper.

Dermed er det ikke så rart at eliten på NATO-møtet behandler denne stakkaren med aller største respekt, litt som om han var en slags «Gudfar». Og det er kanskje det mest interessante med dette opptrinnet. Ikke at EU-presidenten er dritings igjen, for det er vel dokumentert: Nei, det mest intreressante er hvordan samtlige fra Eruopas øverste elite – de viktigste lederne på kontinentet – behandler en kollega som knapt kan stå:

Det normale for voksne folk å gjøre, ville være å ta godt tak i fyllefanten og lede ham resolutt vekk fra kameraer, publikum og tilstelningen, for å unngå videre skandale og ubehag – slik vi alle ville gjort med en litt for påseilt onkel før vielsen. (Og dette var tross alt før gallamiddagen, mind you) Så tømmer man minibaren, låser døra, og setter familiens største branne utafor, så drukkenbolten ikke stikker av og ødelegger dagen for alle – og seg selv. Menn av kvalitet og integritet ville gjort det sånn. Men ikke på NATO-toppmøtet. Liksom-lederne i Europas elite gjør nøyaktig det motsatte:

De fremstår som så usikre, servile, redde og ynkelige at de holder sin «Don» til spott og spe for åpent kamera i evigheter, og etterpå serverer de latterlige bortforklaringer som ingen tror på, og som gjør dem alle til klover. Scenen er ubehagelig lik «Here comes the bad guy» restaurant-scenen i fra filmen «Scarface.  Ingen ledelse. Ingen handlekraft. Ingen tiltak. Ingen intiativ. Bare ynkelig servilitet, usikker virring og middelmådig handlingslammelse. De er omgitt av sikkerhetspersonell og kraftkarer, og ingen våger å gjøre noe som helst. De later som om alt er normalt, med fårete smil og flakkende blikk

Er dette virkelig alt Eruopas elite har å by på? Er det denne gjengen som skal lede Europa og NATO gjennom krisetider? Herregud, we‘re toast! Jeg tror aldri jeg har sett en forestilling som avkler eliten tydeligere. Det er også ganske avslørende hvordan mainstream media er på evig og nådeløs sensasjonsjakt etter Trump-tabber de kan spinne opp med krigstyper – samtidig som disse «journalistene» fortier at EU-presidenten er full av fyll og fanteri.

Det er noe sykt over hele Europa, og det kommer fra toppen: Hvilket annet kontinent kan man finne en middelmådig politiker, uten særskilte talenter og naturligvis ingen barn, fra et land på størrelse med et lite fylke som attpå lever av skattemanipulasjon, og sette ham til å være president for en kommisjon, som (gjennom totalt ugjennomsiktig hemmelighold) overvåker 28 land med 500 millioner borgere gjennom en tåke av alkohol og virkelighetsfornektelse? Hvordan kan noe sånt skje?  EU fremstår som nesten like dysfjunksjonellt som Sovjetunionen, med mange av de samme problemene og skumle tendensene.

Jean Paul Juncker er en skam for EU, som igjen er en skam for hele Eruopa. Men makta rår, og eliten passer sine. I den grad at de stiller seg på utstilling og avslører hverandre.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!