Sakset/Fra hofta

Nav-direktør Sigrun Vågeng tar bladet fra munnen og sier velferdsstaten er truet. Hun kobler det til at flere må i arbeid. Ubalansen kan i det lange løp ikke fortsette.

I fjor utbetalte Nav astronomiske 506 milliarder kroner.

Vågeng kan ikke gå lenger enn hun gjør: Hun kan bare advare og antyde problemenes sammenheng: Eldrebølgen er en faktor. Men dette er mennesker som har bidratt til å bygge opp landet. Men så er «det er flere som kommer til Norge for å bo og leve her». Godhetsindustrien nekter å forholde seg til økonomi, til tross for at den selv lever godt av migrantene.

Vi er bare syv år unna det scenariet SSB-forsker Erling Holmøy skisserte før valget: En familie på fire må betale 10.000 kroner mer i skatt per hode hvis ytelsene skal opprettholdes. Det er høyst sannsynlig politisk umulig.

 

Problemet er politikere som nekter å ta ansvar.

Vågeng kan bare sparke ballen videre: Det er politikerne som må bestemme forholdet mellom budsjett og prioritering. Hun kaller det «hvor det skal kuttes». Men venstresiden vil ikke kutte. Den vil bruke mer, den vil øke skattene.

Den såkalt borgerlige regjeringen vil heller ikke fortelle velgerne at det må prioriteres: En økonomi hvor en tredjedel ikke arbeider, en tredjedel er i offentlig sektor og en tredel arbeider, er ikke bærekraftig.

Vågent var modig nok til å si dette da hun arbeidet i NHO for mange år siden: Hvis innvandringen fortsetter i samme tempo vil oljefondet gå til å dekke utgiftene. Mediene overhørte rapporten den gang og har fortsatt å lukke øynene. Dermed slipper politikerne å få ubehagelige spørsmål.

Men over hele Vest-Europa står man overfor samme spørsmål: Regnestykket går ikke opp. Det blir massive underskudd og hvem skal betale? Politikerne har satt seg i en skurestikke: De har lovet ikke å øke skattene, samtidig som utgiftene øker.

Før eller siden vil noen hogge over den gordiske knuten, men hvem?

 

Nav-sjefen mener velferdsstaten er truet

Nav-direktør Sigrun Vågeng er bekymret og mener velferdsstaten er truet. – Det er opp til politikerne og ikke Nav, hvor det må kuttes, sier Vågeng.»

I fjor regnskapsførte Nav utgifter på til sammen 506 milliarder kroner.

Nav-direktør Sigrun Vågeng mener velferdsstaten er truet dersom ikke mange nok kommer i arbeid.

– Navs omverdensanalyse viser at vi blir flere her i landet, at vi lever lenger og at det er flere som kommer til Norge for å bo og leve her. Det betyr også større press på velferdsytelsene vi har. Hvis ikke flest mulig kommer seg i arbeid, så vil ikke dette kunne gå i hop på sikt, sier Vågeng til NRK.

Nav-direktøren mener det er politikerne og ikke Nav som må avgjøre hvor det må kuttes.

– Det er opp til politikerne å fortelle hva som skal overleve, hva vi skal legge bort og hva vi eventuelt må veksle noe inn i fremtiden, oppfordrer Vågeng. (NTB)

 

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!