Nytt

Foto: Glennstangeland / Wikimedia Commons.

 

Oslo tingrett har varetektsfengslet en mann som skal ha truet journalister og en samfunnsdebattant. Mannen nekter straffskyld og mener noen må ha hacket ham.

Fengslingsperioden på ti dager med besøkskontroll er kortere enn politiets begjæring, som var fire ukers fengsling.

Den siktede er en mann i 30-årene. Advokaten hans, Mette Yvonne Larsen, sier til NTB at hennes klient er sterkt imot terrorisme og trusler som virkemiddel. Mannen har også på sosiale medier uttrykt seg kritisk om IS, terrorister og vold som virkemiddel, ifølge Larsen. Dette er bakgrunnen for hans påstand om at han er blitt hacket av noen som er uenige med ham selv og hans trosretning innen islam.

– Vi etterforsker disse påstandene, sier aktor Per Niklas Hafsmo i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Han betegner truslene, som skal være framsatt i eposter sendt til to ulike mediehus og en muslimsk samfunnsdebattant, som svært grove.

– Innholdet går ut på at det skal skytes inne på medieforetakene, og at journalister skal drepes. I tillegg er det blitt framstilt trusler mot en muslim som har stått fram som homofil. Innholdet i eposten tilsier at vedkommende skulle drepes, sier Hafsmo til NTB. Han er skuffet over at politiet ikke fikk medhold i begjæringen om å fire ukers fengsling og sier de vil ta betenkningstid.

Hafsmo opplyser at politiet har konfiskert elektronisk utstyr fra siktede. De har ikke funnet noe våpen.

Mannen er siktet for brudd på straffelovens paragraf 117. Paragrafen gjelder den som «ved bruk av makt, vold eller trusler, eller på annen ulovlig og organisert måte, griper inn i virksomheten til viktige samfunnsinstitusjoner som for eksempel en offentlig myndighet, et politisk parti eller et medieforetak».

Strafferammen er seks års fengsel.

(©NTB)