PST har den russiske identiteten på gjesteforskeren ved UiT som utgir seg for å være brasilianer. Mannen er i Norge med et brasiliansk pass under navnet José Assis Giammaria (37), men politiet mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44).

Det kom frem på en pressekonferanse fredag etter at mannen hadde gått med på fire ukers varetekt.

– Vi har hatt et møte, og han samtykker til fengsling i en fire ukers periode. Han har forståelse for at PST må ta en runde for å finne ut av ting, sier mannens forsvarer, advokat Marijana Lozic, til NTB.

På spørsmål om samtykket indikerer en form for erkjennelse av straffskyld, svarer hun:

– Overhodet ikke. Han erkjenner ikke straffskyld, sier Lozic.

Fengslingen innebærer isolasjon de første to ukene og brev- og besøksforbud for hele fengslingsperioden.

Til å begynne med ville politiet internere mannen i fire uker og sende ham ut av landet. Men fredag ble han siktet for spionasje:

37-åringen er siktet for å ha brutt straffelovens paragraf 121, som handler om spionasje mot statshemmeligheter.

Mannen hadde en enveisbillett ut av landet 25. oktober, dagen etter at han ble pågrepet.

37-åringen deltok tidligere i høst på en konferanse i Vilnius sammen med en kollega ved UiT. Temaet på konferansen var treningsprogram mot hybride trusler, og hva man gjør dersom gassrørledninger blir sprengt eller hele strømnettet blir lammet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.