Den polske utenriksministerens pressetalsmann Artur Lompart (bildet) rykket lørdag ut og benektet at Polen har gått med på å ta tilbake migranter fra Tyskland. Polen er det tredje sentraleuropeiske landet som sier at Angela Merkels regjering farer med løgn.

Man bruker selvsagt ikke det ordet i EU. Men språkbruken er klar og sterk: Merkel tar andre land til inntekt for en avtale som de ikke har vært med på. Hennes regjering sier noe som ikke er sant.

Nach Ungarn hat auch Polen bestritten, ein Abkommen mit Deutschland zur beschleunigten Rückführung von Flüchtlingen geschlossen zu haben. „Es gibt keine neuen Vereinbarungen, die Aufnahme von Asylsuchenden von EU-Ländern betreffend“, sagte der Sprecher des polnischen Außenministeriums, Artur Lompart, am Samstag. Zuvor hatte bereits der ungarische Regierungssprecher Zoltan Kovacs gesagt: „So eine Vereinbarung ist nicht erreicht worden.“

Die tschechische Regierung hat ebenfalls die Aussage zurückgewiesen, sie habe Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) eine beschleunigte Rückführung von Migranten zugesagt. „Diese alarmierende Nachricht ist völliger Unsinn“, sagte Ministerpräsident Andrej Babis am Rande eines Frankreichbesuchs am Samstag.

Nå er ikke Polen blant landene som har mange migranter som registrerer seg i Polen som førsteland. Det er heller ikke poenget. Poenget er at Polen er blant de 14 landene som Berlin hevder har sagt seg villig til å delta i en returavtale. Det stemmer ikke sier Polens utenriksminister.

Det er derfor en pinlighet for Merkel at tre regjeringer sier de føler seg misbrukt.

-Det er ikke inngått noen ny avtale mellom EU-land hva gjelder mottak av migranter, sa talsmann for Polens utenriksminister Arthur Lompart.

-En slik avtale er ikke inngått, sa talsmann for den ungarske regjering Zoltan Kovacs.

Den tsjekkiske statsminister Andrej Babi uttrykte seg enda sterkere:

-Denne alarmerende meldingen er det rene vanvidd.

At Merkel tar medlemsland til inntekt for noe som ikke er sant, vitner om både arroganse og desperasjon.

Ingen av delene inngir tillit.

Tschechien dementiert Zusage für Rückführungsabkommen