Fotball-VM starter 14. juni, og det som vel er verdens mest fulgte sportsbegivenhet tiltrekker seg det meste av sponsorer, markedsførere og tilhengere på global basis. Øl-produsenter er intet unntak – for hva gjør vel ikke en kald pils eller flere i lystig lag mens man følger klodens beste fotballspillere på storskjerm i stua eller på det lokale serveringsstedet? Åpenbart ikke så opplagt som man skulle tro.

Nå må rundt 3000 britiske puber tilknyttet Greene King-kjeden fjerne det saudi-arabiske flagget fra flagg-girlandere med alle deltagerlandenes flagg. BBC rapporterer:

A brewery is removing the Saudi Arabia flag from World Cup bunting from hundreds of its pubs after complaints it was inappropriate to display it where alcohol is sold.

The Saudi flag carries the Shahadah – the Muslim profession of faith.

Greene King said «feedback» from «some customers in London» alerted them it was «inappropriate» to keep the flag among those from all competing nations.

It added the removal «was not a comment on any nation».

The flags of other Islamic nations in the World Cup – including Egypt, Tunisia, Morocco and Iran – are not affected.

Årsaken til denne dypt krenkede reaksjonen fra saudi-araberne, skal være at deres flagg inneholder den islamske shahadah eller trosbekjennelse, som oversatt lyder omtrent slik: «Det er ingen annen gud enn Allah, og Muhammed er hans budbringer».

Om det er en slags trøst for Greene King, så måtte også det tyske bryggeriet Eichbaum nylig tilpasse seg den humorfrie sonen som islam nå engang er. Der hadde man tenkt å feire sportsbegivenheten med å dekorere kapslene på sine ølflasker med de 32 deltagerlandenes flagg – en søt og uskyldig gest Eichbaum har gjort under flere fotball-VM. Men nei. Noen muslimer ble krenket, ambassadøren ble sur og bryggeriet trakk flaskene fra markedet. Som Christian Skaug kommenterte her på Document:

Beslutningen ble fattet i samråd med politiet, skriver Süddeutsche Zeitung. Diskusjonen om korkene på bryggeriets Facebook-side hadde angivelig overskredet ytringsfrihetens rammer. Med myndigheters og politiets hjelp er det altså det islamske krenkelsespotensialet som bestemmer hva som kan ytres på en ølkork.

Tyskland bøyer seg altså for Saudi-Arabias diktat på et område hvor det i et fritt land burde herske fri utfoldelse, men herser gjerne med østeuropeiske land som ikke er like masochistiske vis-à-vis islam. Landet er altså underkastet og bøllete på samme tid, hvilket beviser at det ikke bare er muslimer som blir sinnsforvirret av islam.

På samme måte kan man si at England bøyer seg for Saudi-Arabias diktat på et område hvor det i et fritt land burde herske fri utfoldelse, men hvor myndighetene i stedet sender islamkritiske Tommy Robinson i fengsel i 13 måneder for å ha vist «forakt for retten».

Asymmentrien når det gjelder ytringsfrihet er skrikende.